ALIMENTATIE FUMAT SPORT

sport sanatate

ALIMENTATIE, FUMAT , SPORT.

A.    Alimentatie

Desi  studiile  clinice despre nutritie la pacientii HIV+   sunt limitate , se recomanda o alimentatie completa si diversa. Si asa cum zice reclama☺, trebuie evitat consumul in exces de sare, zahar si grasimi; ca sa nu mai vorbim de consumul de alcool, care ii va face pe pacienti mai „uituci” in privinta tratamentului antiretroviral. O  alimentatie corespunzatoare va creste eficienta tratamentului si va imbunatati imunitatea.

Recomandarile sunt cu caracter general – de preferat:

  • alimente bogate in antioxidanti,  care cresc capacitatea de aparare a organismului: rosii, broccoli, morcov, coacaze
  • consum de proteine – cat mai variat-carne ( peste,pui, porc/vita-muschi), oua, fasole, mazare ;
  • „furnizori” de vitamina A- cartofi, lapte, cereale si deja amintitul morcov
  • consum de cereale bogate in fibre (fulgi de grau,ovaz; linte)
  • consum zilnic de fructe si legume-5 portii/zi(1 portie=80 grame)-mere,portocale,ananas,pepene, fructe uscate ( o mana), suc de fructe proaspat preparat
  • produse lactate (branza,iaurt,lapte)-cantitate mica(daca sunt grase) sau consum de produse cu continut scazut de grasimi
  • grasimile nesaturate –seminte,avocado,nuci ,peste,ulei de masline;
  • consum de alimente cu proprietati antiinflamatorii, bogate in acizi grasi omega3 (somon, ton, macrou,hering,sardine, alune de padure)
  • recomandari pentru colesterol crescut- evitare consum de carne rosie (miel,porc,vita), scaderea consumului de unt, frisca,smantana,lapte integral, branza si iaurt gras
  • consum 5 portii de legume si fructe/zi
  • recomandari pentru trigliceride crescute – se recomanda consum de alimente bogate in omega3 (somon, macrou,sardine, hering)

 Alte  recomandari generale

  • cantarire periodica
  • discutie medic-pacient  care trebuie sa determine:
  • bolile asociate ce pot influenta nutritia (diabet zaharat, boli cardiace, renale, neurologice,hepatite, tuberculoza, cancere,osteoporoza)
  • complicatii gastrointestinale ale bolii
  • modul de administrare al tratamentului antiretroviral(cu sau fara alimente)
  • reactii adverse gastrointestinale ale tratamentului antiretroviral(varsaturi,diaree,gust neplacut)
  • regim alimentar specific-pentru cei cu nivel crescut de grasimi in sange , diabetici
  • interactiuni tratament antiretroviral-alimente

 Nu se asociaza:

  • sunatoarea cu: Stocrin, Viramune, Kaletra,Reyataz, Prezista,Invirase (scad concentratiile de medicament)
  • sucul de grapefruit cu Stocrin ( creste concentratia de medicament)
  • usturoiul cuInvirase,Kaletra – de evitat!

 Important de retinut – reguli de igiena alimentatiei:

Alimente

  • evitarea consumului de oua crude si fructe de mare
  • evitarea consumului de fructe si legume nespalate
  • spalare maini si ustensile de bucatarie dupa manipularea carnii crude

Apa

  • evitarea consumului de apa  neimbuteliata( ex- din lacuri,rauri sau in cazulunor calatorii in zone cu igiena precara)
  • se va fierbe apa  pentru consum!! –in situatiile de mai sus
  • evitare consum de inghetata/suc de fructe proaspat stoarse– in zonele cu igiena precara

Recomandarile de mai sus sunt  pentru evitarea unor infectii intestinale obisnuite sau pentru prevenirea unor infectii oportuniste (ex Toxoplasma).

 B.     Fumatul

  • viciu mai frecvent printre pacientii seropozitivi☺
  • creste riscul de cancer pulmonar, infarct miocardic, accident vascular cerebral, astm si bronsita cronica.
  • pacientii seropozitivi si fumatori au risc mai mare de pneumonie, pneumocistoza(infectie pulmonara severa) si candidoza orală (depozite albicioase la nivelul gurii).

V am convins sa stingeti tigara din coltul gurii?

  • C.    Sportul
  • recomandat  pentru mentinerea unei greutati ideale, scaderea grasimii corporale (totale si de la nivelul trunchiului) si mentinerea unui tonus general.
  • aerobic.
  • antrenamente cu ridicare de greutati ( scad riscul de osteoporoza).
  • plimbare in ritm mai alert, alergat, inot.

 D.    Alcoolul

  • permis doar in cantitati mici (ex-un pahar de bere,un pahar de vin), ocazional
  • este nerecomandat consumul zilnic si in cantitati mari sau consumul de cantitati mari la cateva zile
  • cel mai nociv efect = favorizeaza „uitarea” administrarii tratamentului
  • afecteaza in mod negativ ficatul (risc de ciroza, mai ales la cei care asociaza si hepatita B/C)
  • determina un comportament sexual la risc( mai libertin), deci poate contribui la transmiterea HIV/a altor infectii cu transmitere sexuala  (sifilis,gonoree,herpes,chlamydia)
  • afecteaza metabolizarea (transformarea) altor medicamente si astfel creste riscul de reactii adverse
  • scade imunitatea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>