Orientarea sexuala si scara lui Alfred Kinsey

Orientarea sexuala si scara lui Alfred Kinsey

Resurse Sanatate
5 Iulie 2011, 11:15
2140 persoane au vazut acest articol inaintea ta
4 utilizatori considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

Orientarea sexuala este un termen folosit pentru a descrie atractia fata de persoane care apartin polului opus (heterosexualitate), aceluiasi pol sexual (homosexualitate) sau ambilor poli (bisexual). Inca nu se stie cu exactitate ce factori determina orientarea noastra sexuala. De asemenea, orientarea sexuala a unui om nu poate fi ghicita dupa aspectul sau exterior.Multi dintre noi sunt foarte curiosi cand vine vorba de orientarea sexuala. Oamenii, de multe ori, se intreaba ce ii face pe unii sa devina bisexuali sau homosexuali si cum pot sa-si dea seama de orientarea sexuala a unei persoane. Speram ca raspsunsurile nostre va vor fi de folos.

Cine dicteaza orientarea sexuala, se intreaba Teen Problem.

Se stie cu siguranta ca orientarea sexuala se construieste inainte de pubertate. De o mare importanta in acest sens sunt si anumiti factori biologici a caror influenta o simtim inainte de nastere. Probabil ca orientarea sexuala incepe sa se contureze inainte de nastere, insa la anumiti oameni ea se schimba pe parcursul vietii. Un lucru e clar: orientarea sexuala nu este o insusire pe care oamenii si-o pot alege singuri, nici pentru ei si nici pentru ceilalti.

Cati oameni sunt homosexuali?

Nu exista o modalitate prin care putem afla sigur acest lucru. Expertii pot doar sa presupuna cati oameni au orientare homosexuala. Studiul lui Alfred Kinsey a relevat ca aproximativ unul din 10 oameni este homosexual. 

Ce reprezinta scara lui Kinsey?

Alfred Kinsey, parintele sexologiei, a dezvoltat o scara pentru descrierea orientarii sexuale a oamenilor. Kinsey a constatat ca multi oameni nu sunt exclusiv hetero sau gay si ca orientarea sexuala a unui om poate sa fie undeva la mijloc. Categoriile descrise de scara lui Kinsey sunt:

Exclusiv heterosexual
Predominant hetero, homosexual arareori
Predominant hetero, dar mai des decat rar homosexual
La fel de hetero si homo = bisexual
Predominant homosexual, dar mai des decat rar heterosexual
Predominant homosexual, arareori heterosexual


Exclusiv homosexual

Astazi multi cercetatori cred ca scara lui Kinsey este prea simpla. Ei sustin ca orientarea sexuala a unui individ poate fi chiar mai complexa decat aceste clasificari de baza. Toti oamenii sunt diferiti, iar sexualitatea fiecaruia este unica.

Cum ne putem da seama de orientarea sexuala a unei persoane?

Singura modalitate prin care putem cunoaste orientarea sexuala a unei persoane se refera la situatia in care aceasta ne vorbeste deschis despre aceasta. Unii considera ca pot recunoaste orientarea sexuala a unei persoane dupa modul in care se imbraca, gesticuleaza sau merge pe strada. Asemenea afirmatii sunt false. Acestea sunt doar stereotipii adoptate pe scara larga, care privesc intr-un mod simplist apartenenta la un anumit grup sexual. 

 

Sursa: ziare.com

;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.