Jumatate din decesele persoanelor cu HIV nu mai sunt datorate SIDA

Jumatate din decesele persoanelor cu HIV nu mai sunt datorate SIDA

Resurse Sanatate
21 Iunie 2011, 17:12
1669 persoane au vazut acest articol inaintea ta
2 utilizatori considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

Jumatate din decesele aparute la persoanele cu HIV sunt datorate in prezent altor cauze decat SIDA, conform unui studiu prezentat la a Saisprezecea Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste (CROI) din Montreal. Formele de cancer nelegate de SIDA si bolile cardiovasculare reprezinta cauze de deces aflate in crestere mai ales la persoanele mai varstnice cu HIV.Datorita succesului terapiei antiretrovirale (ARV), ratele de deces au scazut foarte mult de la inceputul anilor ’90. Asa cum ratele de aparitie ale majoritatii afectiunilor legate de SIDA au scazut, alte boli sunt descrise ca factori de risc substantiali.

Pentru a determina cele mai importante cauze de mortalitate in randul persoanelor cu HIV, Dr John Gill, MSc, de la Universitatea din Calgary, Canada, si colegii lui au examinat circumstantele de aparitie a deceselor la 1597 persoane cu HIV care au facut parte dintr-unul din 13 studii cohorte din Europa si America de Nord intre 1996 si 2006. Aceia care au decedat au fost comparati cu alte peste 36000 persoane cu HIV din cohorte care nu au decedat in timpul perioadei de studiu.

Decesele au avut legatura cu SIDA la 63 la suta din cei care au decedat in primul an de la momentul inceperii terapiei ARV combinata. Dupa primul an de tratament, rata de decese care au avut legatura cu SIDA a scazut la 43 la suta. Douasprezece la suta din decese au fost datorate cancerelor nelegate de SIDA; 9 la suta au fost datorate infarctului miocardic, accidentelor vasculare sau a altor forme de boli cardiace; 8 la suta au fost datorate infectiilor nelegate de SIDA; si 7 la suta au fost datorate afectiunilor hepatice.

In momentul in care echipa Dr Gill a cautat influenta valorii CD4 asupra deceselor, a descoperit, asa cum era de asteptat, ca persoanele care aveau CD4 mai mic de 100 celule/mm3 inainte de inceperea tratamentului au fost de patru ori mai predispuse sa moara din cauza afectiunilor legate de SIDA decat persoanele cu valoarea CD4 peste 350. Ei au mai descoperit, insa, ca persoanele cu valoarea CD4 dinaintea inceperii tratamentului sub 100 au fost cu 61 la suta mai predispuse sa moara din cauza problemelor cardiace, cu 96 la suta mai predispuse sa moara din cauza bolilor respiratorii cum ar fi emfizemul si de 11 ori mai predispuse sa moara din cauza insuficientei renale. A mai existat o asociere particulara puternica intre varsta inaintata si probabilitatea de deces din cauza cancerelor nelegate de SIDA sau a afectiunilor cardiace in randul tuturor indivizilor.

Persoanele cu o istorie in utilizarea drogurilor injectabile au fost de sase ori mai predispuse sa moara din cauza afectiunilor hepatice, de cinci ori mai predispuse sa moara din cauza afectiunilor pulmonare, de patru ori mai predispuse sa moara din cauza bolilor cardiace si de trei ori mai predispuse sa moara din cauza cancerului decat persoanele cu nicio istorie in utilizarea drogurilor injectabile. De asemenea ele au fost de aproape patru ori mai predispuse sa moara ca o victima a violentei.

Echipa Dr Gill a recomandat efectuarea unor cercetari viitoare si depunerea unor eforturi pentru intelegerea si tratarea acestor cauze de deces nelegate de SIDA.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIVsursa documentare AIDSmeds.com
;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.