HPV creste foarte mult riscul de infectare HIV in randul MSM

HPV creste foarte mult riscul de infectare HIV in randul MSM

Resurse Sanatate
21 Iunie 2011, 18:44
2164 persoane au vazut acest articol inaintea ta
2 utilizatori considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

Barbatii care fac sex cu barbati (MSM – din engleza, men who have sex with men) si care sunt infectati cu virusul papiloma uman (HPV – human papillomavirus) au un risc mai ridicat de a se infecta cu HIV decat barbatii care nu au infectie HPV, conform spuselor unui studiu publicat online pe 22 aprilie in AIDS si raportat de Medical News Today. Daca un vaccin HPV, care in prezent se afla in studiu pe MSM, va proteja impotriva infectarii cu HPV, atunci el ar putea ajuta si la prevenirea transmiterii HIV.

Majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) au fost indicate ca maresc riscul de transmitere a HIV. Acest lucru este adevarat mai ales in cazul infectiilor care pot cauza ulceratii genitale, cum ar fi sancrul moale si sifilisul. HPV, care are multe tulpini diferite, poate cauza atat negi genitali cat si leziuni la nivelul vaginului, cervixului (col uterin) si anusului. Tulpinile de HPV care cauzeaza leziuni au fost indicate ca ridica riscul de cancer anal si cervical. Au fost facute putine cercetari, insa, pentru a determina daca HPV ar putea creste si riscul unei persoane de a contacta HIV.

Pentru a determina riscul crescut reprezentat de infectia HPV la MSM, Dr Peter Chin-Hong, MD, de la Universitatea Californiei din San Francisco (UCSF), si colegii lui au analizat datele unui trial mare despre prevenirea HIV numit studiul EXPLORE. EXPLORE a recrutat 1409 MSM HIV-negativi din patru orase din SUA. Pe parcursul perioadei de studiu, cercetatorii in mod periodic au intrebat barbatii despre comportamentul lor sexual si au colectat probe sanguine si anale pentru analize de laborator.

Mai mult de jumatate dintre barbati aveau infectie HPV la inceputul studiului. De-a lungul timpului, 51 barbati s-au infectat cu HIV. In momentul in care cercetatorii au facut ajustari ale datelor si au luat in considerare comportamentele sexuale si alti factori de risc, au descoperit ca barbatii cu infectie HPV erau de trei ori si jumatate mai predispusi sa contacteze infectia HIV decat barbatii care nu aveau HPV.

Autorii presupun ca HPV creste riscul de transmitere a HIV in doua moduri. In primul rand, leziunile cauzate de HPV aduc vasele de sange mai aproape de suprafata din anus si fac mucoasa anusului mai subtire si mai fragila. In al doilea rand, celulele imunitare cele mai vulnerabile la infectarea cu HIV, cum ar fi macrofagele si celulele CD4, sunt directionate in cantitati mari la nivelul leziunilor.

Gardasil, vaccinul HPV, deja s-a dovedit eficient in reducerea leziunilor cervicale la femeile tinere si in momentul de fata este sub studiu la MSM pentru a determina daca el poate preveni formarea leziunilor anale. Dr Joel Palefsky, MD, coautor al studiului si seful Anal Neoplasia Clinic din cadrul UCSF, a concluzionat: „Prevenirea primara a infectiei HPV cu ajutorul vaccinului HPV probabil poate reduce riscul de transmitere a HIV”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com
;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.