HIV si alimentatia echilibrata

HIV si alimentatia echilibrata

Resurse Sanatate
21 Iunie 2011, 17:32
4677 persoane au vazut acest articol inaintea ta
2 utilizatori considera articolul interesant, Discutia e la inceput. Fii al doilea care comenteaza!

;
 

O dietă sănătoasă

Viaţa cu HIV nu înseamnă neapărat că va trebui să faci modificări drastice în ce priveşte dieta ta – dieta ta actuală va satisface probabil toate nevoile de nutriţie.

O dieta adecvată constă într-un echilibru intre urmatoare:

Alimentele bogate în amidon precum pâinea, cerealele, bananele, meiul, orzul, cartofii, pastele, orezul sau cartofii dulci. Alimentele cu amidon trebuie să constituie baza dietei tale şi îţi pot oferi carbohidrati (zaharuri sau glucide) pentru energie precum şi vitamine, minerale şi fibre. Trebuie să mănânci alimente cu amidon la fiecare masă şi să mănânci între 4 şi 6 porţii pe zi. O porţie este egală cu o felie de pâine, un cartof mediu, un bol cu cereale sau un castron cu orez sau paste.

Fructele şi legumele îţi furnizează vitamine, minerale, fibre şi energie. Ar trebui să mănânci cinci porţii pe zi. O porţie este egală cu un fruct întreg, o lingură plină cu legume, un pahar mic de suc de fructe sau o mână cu fructe uscate.

Carnea, puiul, peştele, ouăle şi alunele oferă proteine, minerale şi vitamine. Este bine să mănânci două sau trei porţii pe zi. O porţie este egală cu două ouă medii, 100g de carne, 150g de peşte sau o ceaşcă de alune.

Produsele lactate precum laptele, brânza şi iaurtul oferă vitamine, minerale şi calciu. Trei porţii sunt indicate pentru o dietă sănătoasă. O porţie este egală cu 200g de lapte, o ceaşcă de iaurt sau o bucată de brânză cât o cutie de chibrituri.

Grăsimile precum uleiul de gătit, untul, margarina, carnea sau alte alimente care au la baza proteine produc energie, acizi graşi esenţiali sau vitaminele solubile în grăsimi A, D, E şi K. Acestea produc de asemenea calciu şi fosfaţi. Este recomandat ca o treime din consumul dumneavoastră de calorii să vină din grăsimi. Dar atenţie: consumul de prea multe grăsimi poate duce la creştere în greutate şi creşterea colesterolului. Aceasta creşte riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare şi anumite forme de cancer.

Nutriţioniştii

Puteţi obţine sfaturi despre cerinţele de nutriţie de la un nutritionist. Acestia vă pot:
• Spune dacă dieta dumneavoastră actuală îndeplineste nevoile dumneavoastră de nutriţie
• Da un sfat în legatură cu eventualele schimbări necesare în dieta.
• Verifica greutatea corpului şi pot verifica dacă proporţia dintre grăsime şi muşchi este adecvată
• Sfatui în ce priveşte ajustările dietei atunci când sunteţi bolnav(ă).
• Sfatui despre cum să consumaţi alimente care nu sunt periculoase (date de expirare, etc)

Nutriţioniştii pot de asemenea să evalueze indexul masei tale corporale, un indicator despre proporţia adecvată dintre înalţime şi greutate.

Suplimentele

Numeroase persoane care trăiesc cu HIV iau suplimente alimentare, vitamine, tratamente naturiste, cu speranţa întăririi sau protejarii sistemului imunitar şi a sănătăţii în general. Dovezile ca aceste suplimente au efecte benefice sunt destul de puţine. Mai mult chiar, anumite suplimente, precum dozele mari de usturoi, pot afecta eficacitatea unora din medicamentele ARV. Majoritatea experţilor în domeniu sunt de acord că o dietă echilibrată este de ajuns pentru a satisface nevoile nutriţionale. Supradozele de suplimente nutritive nu sunt recomandate.

Dozele mari de vitamina A pot afecta ficatul si oasele, provocand totodata voma si dureri de cap.
Vitamina C în doze de peste 1,000 mg pe zi pot duce la apariţia pietrelor la rinichi, diareei şi la întărirea arterelor. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de vitamina C reduce concentraţiile inhibitorului de protează indinavir (CrixivanTM).

Suplimentele de vitamină E nu ar trebui luate dacă iei inhibitor de protează amprenavir (AgeneraseTM).

Dozele de zinc de peste 75mg pe zi sunt asociate cu deficienţe de cupru precum şi niveluri scăzute de globule albe şi/sau roşii.

Dozele de seleniu de peste 750 miligrame pe zi au fost asociate cu scăderea sistemului imunitar.

Dozele de vitamina B6 ce depăşesc 2g pe zi pot afecta nervii, dar chiar şi doze de 50 mg pe zi au determinat neuropatii periferice (dureri mai ales la nivelul picioarelor).

Alcoolul şi dieta

Nu există dovezi care să confirme că unul sau două pahare cu băuturi alcoolice pe zi ar dăuna unei persoane care trăieşte cu HIV. Dimpotrivă, puteţi afla că unu-două pahare cu vin sau o sticla cu bere vă poate ajuta să scăpaţi de stres şi anxietate şi vă stimulează apetitul. Există de asemenea dovezi că un pahar sau două cu băuturi alcoolice pe zi ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Asta nu este un pretext pentru a te îmbăta în fiecare seară. Abuzul de alcool afectează sistemul imunitar şi încetineşte recuperarea după boală. Excesul de alcool produce şi inflamarea ficatului (hepatita), iar dacă ai infecţii virale de hepatită (hepatita A, B sau C), trebuie să îţi întrebi medicul dacă poţi consuma alcool vreodată. Ficatul joacă un rol important în procesarea medicamentelor, în special a terapiei ARV, astfel că este extrem de important să îţi menţi ficatul sănătos.

Alcoolul poate avea reacţii adverse la anumite medicamente, aşa că de fiecare dată când ţi se dă un medicament pentru prima dată, întreaba medicul dacă este ok să consumi alcool împreună cu acel medicament.

Mâncarea, băutura şi medicamentele ARV

Combinaţiile de medicamente ARV pot necesita una din schimbările urmatoare în ce priveşte dieta:
• Să mănânci de fiecare dată când îţi iei terapia ARV
• Să eviţi să mănânci cu doua ore înainte şi o oră după luarea tratamentului
• Să mănanci sau să eviţi anumite feluri de mâncare, pentru a vă asigura că organismul asimilează cu bine medicaţia.

Atunci când îţi este prescrisă o nouă medicaţie, trebuie să fi informat/ă de către medic dacă aceasta are vreo restricţie legată de alimentaţie. De asemenea, trebuie să primeşti informaţii în scris cu privire la aceste restricţii.

Lipodistrofia şi alimentaţia

În cazul unor persoane aflate în tratament ARV au fost observate schimbări în felul cum corpul procesează, utilizează şi depozitează grăsimea. Acest lucru duce la schimbarea formei corpului sau la niveluri ridicate de grăsime în sânge, care la rândul lor pot creşte riscul de boli de inima, infarct sau diabet.

Schimbări în dieta ta pot reduce nivelurile de grăsime din sânge (numite şi lipide). Dacă medicul va spune că ai un nivel mare de lipide, încearcă să reduci consumul de grăsimi saturate precum produsele lactate, carnea şi grăsimea animală, precum şi consumul de dulciuri şi alcool.

Uleiul de peşte conţine un nivel ridicat de acid gras numit ulei omega-3, ulei ce poate reduce nivelul grăsimilor din sânge. Peştele precum macroul, somonul sau păstravul sunt o sursă bună de ulei omega-3. De asemenea, încearcă să te asiguri că mănânci cel puţin cinci porţii de fructe şi legume proaspete în fiecare zi, deoarece şi acest lucru protejează inima.

Pierderea în greutate

Atunci când te îmbolnăveşti, de obicei îţi pierzi pofta de mâncare. Cu toate acestea, când eşti bolnav(ă), nevoile nutritive adesea cresc. Pierderea în greutate poate fi periculoasă deoarece scade astfel capacitatea organismului de a lupta cu infecţia şi de a se reabilita.

Nutritioniştii vă pot oferi sfaturi eficiente pentru satisfacerea necesarului de nutriţie pe perioada cât eşti bolnav(ă).

Diareea şi nutriţia

Diareea este des întâlnită la persoanele care trăiesc cu HIV. Ea poate fi cauzată de infecţia cu HIV, de infecţiile oportuniste sau de medicaţie.

Diareea este menţionată ca efect secundar al tuturor inhibitorilor de protează, precum şi al unor inhibitori de revers transcriptază nucleosidici (NRTI) sau al unor antibiotice. Cu medicaţia adecvată, diareea dispare după primele săptămâni de tratament ARV, dar pentru unele persoane, aceasta devine o trăsătură permanentă a vieţii în tratament ARV. Severitatea diareei diferă de la caz la caz.

Schimbările în dietă par să aibă o influenţă limitată asupra diareei cauzate de medicaţie. Dar medicul vă poate prescrie un tratament pentru a controla diareea. Acesta include:
• ImodiumTM, un medicament anti-diaree. Acesta poate fi cumpărat şi fără reţetă.
• Suplimentele cu calciu pot să reducă diareea provocată de nelfinavir (ViraceptTM).
• Tablete din tărâţe de ovaz sunt de asemenea eficiente împotriva diareei provocate de medicamente. Ele functionează absorbind lichidele şi încetinind tractul intestinal.

Dacă ai o formă acută de diaree, probabil că vei pierde multi nutrienţi. Consumul de banane, peşte şi pui te poate ajuta să iti refaci nivelul de potasiu afectat de către diaree. Evită cafeaua, legumele crude şi mâncărurile picante, deoarece acestea agravează diareea.

Sursa: SensPozitiv.ro
Acest material a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM
;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.