Fumatul si HIV

Fumatul si HIV webbie webbie

Resurse Sanatate
21 Iunie 2011, 16:16
2110 persoane au vazut acest articol inaintea ta
2 utilizatori considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 
Fumatul si HIV
 
By Nadiya Juma


Daca esti infectat cu HIV sau ai SIDA, si fumezi, corpul tau este supus unui stres mai mare. Fumatul face ca lupta impotriva infectiilor sa fie mai grea pentru ca fumatul iti slabeste sistemul imunitar. Mai multi oameni mor in fiecare an din cauza fumatului decit din cauza HIV, accidentelor de masina, alcoolului, drogurilor, crimelor si sinuciderilor la un loc.

Fumatul la barbati gay si bi
Fumatul este cauza principala a mortilor care pot fi prevenite in SUA. Totusi, ratele fumatului difera la grupuri diferite de populatie. Barbatii gay si bi au o rata mai mare a fumatului decit heterosexualii. Dintre cauze se pot enumera: stresul cauzat de homofobie si discriminare, norme sociale favorabile fumatului, comportamente mai multe care se leaga de fumat, de exemplu consumul de alcool, precum si reclame directe adresate comunitatii gay. (Noi nu avem inca asa ceva. Inca.)

Ce se gaseste intr-o tigara?
Fiecare tigara contine cam 4800 substante daunatoare, dintre care despre 11 se stie in mod clar si stiintific ca  determina aparitia cancerului. Iata aici doar unele din substantele din tigari::

-Acetona: este chestia cu care se da jos oja de pe unghii.
-Formaldehida: se foloseste la imbalsamarea cadavrelor.
-Arsenic: se foloseste in otrava pentru sobolani.
-Nicotina: se foloseste in sprayurile insecticide pentru gindaci.
- gudron sau catran (nu stiu care din ele): se foloseste la asfaltarea drumurilor.
-monoxid de carbon: gaz toxic care se afla in fumul de la tevile de esapament ale masinilor.

Impactul fumatului asupra sanatatii tale 
Boli de inima: 
Unele tratamente pentru HIV pot avea ca efect cresterea volumului de grasimi si colesterol din singe. Acestea blocheaza fluxul singelului la inima, ridica tensiunea si creste stresul asupra inimii. Toti acesti factori pot creste sansele de a avea o boala de inima, infact sau atac cerebral. Fumatul poate inrautati toate aceste probleme.

Probleme orale: Persoanele infectate cu HIV pot avea leziuni sau infectii ca herpes sau afte in interiorul gurii, pe limba sau pe buze. Fumatul poate agrava aceste probleme. Problemele dintilor, bolile gingiilor si cancerul de gura sint toate legate de fumat.

Sistemul imunitar: Tratamentul HIV ajuta sistemului imunitar. Fumatul are efectul contrar, iti slabeste sistemul imunitar si il fac sa nu mai lupte asa eficient cu infectiile.

Boli de plamini: Pesoanele care traiesc cu HIV si care fumeaza au o probabilitate mai mare sa faca cancer de plamini, enfizem pulmonar, si alte infectii, decit fumatorii care nu au HIV. Fumatorii care au HIV au o vulnerabilitate mai mare fata de pneumonie.

Renuntatul la fumat are multe beneficii 
- la 20 de minute dupa ce renunti la fumat 
rata bataii inimii scade.
- la 12 ore dupa ce renunti, nivelul de monoxid de carbon din singe coboara pina la normal.
-intre 2 saptamini si 3 luni dupa ce renunti,  riscul de infarct incepe sa scada si functia plaminilor incepe sa se imbunatateasca.
- la 1 an dupa ce ai renuntat,  riscul suplimentar de boala de inima ajunge la jumatate fata de cel al unui fumator.

;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.