Drogurile, medicamentele pentru potenta si HIV - exista o legatura?

Drogurile, medicamentele pentru potenta si HIV - exista o legatura?

Resurse Sanatate
21 Iunie 2011, 17:42
1768 persoane au vazut acest articol inaintea ta
3 utilizatori considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

Cercetatorii au intreprins un studiu pentru a cauta legatura dintre drogurile ilicite, medicamentele pentru disfunctia erectila, comportamentul sexual si transmiterea HIV. Cercetarea lor poate pava drumul spre gasirea unor modalitati de a-i ajuta pe unii barbati gay sa duca o viata mai sigura si mai sanatoasa.

 


Unele persoane utilizeaza substante pentru a se droga. Insa aceste droguri pot slabi judecata unei persoane, gandirea din situatiile critice si bunul simt. In situatii sexuale, utilizarea substantelor ilicite poate duce la contacte sexuale neprotejate si la transmiterea HIV si a altor infectii cu transmitere sexuala (ITS).

La barbati, utilizarea anumitor substante – inclusiv alcool, cocaina, ecstasy si marijuana – poate afecta cateodata abilitatea lor de a avea si a mentine o erectie. In consecinta, unii barbati utilizatori de substante ilicite iau de asemenea medicamente pentru a trata impotenta (disfunctia erectila, sau DE). Exemple de asemenea medicamente sunt:

• sildenafil (Viagra)
• tadalafil (Cialis)
• vardenafil (Levitra)

Cercetatori din Sydney, Australia, au realizat un studiu pentru a cauta legatura dintre drogurile ilicite, medicamentele pentru DE, comportamentul sexual si transmiterea HIV.

Studiul HIM 

Cercetatorii australieni au recrutat barbati activi sexual pentru studiul lor HIM (Health In Men – Sanatatea La Barbati). La momentul in care au intrat in studiu, toti participantii erau HIV-negativi. La fiecare sase luni ei au fost intervievati pe larg despre activitatea lor sexuala si de utilizare a drogurilor. Participantii au fost de asemenea testati in fiecare an pentru infectia HIV.

Studiul si-a inceput recrutarea in iulie 2001 si a continuat sa recruteze pana in iunie 2004. A colectat date de la 1427 barbati, date care continua sa fie analizate. Profilul mediu al barbatilor la momentul in care au intrat in studiu a fost dupa cum urmeaza:

• varsta – 37 ani
• 52% aveau unele studii universitare
• 80% au utilizat droguri ilicite in ultimele sase luni
• 21% au folosit medicamente orale pentru DE

Rezultate 

In total, 53 de barbati au devenit HIV-pozitivi de-a lungul perioadei de studiu. Varsta lor medie a fost de 37 ani.

Cercetatorii au descoperit ca 621 barbati au raportat atat contacte sexuale anale neprotejate, cat si protejate, cu parteneri de ocazie in ultimele sase luni. Mai mult, aproximativ 50% dintre acesti 621 barbati au dezvaluit ca au utilizat droguri ilicite. Luand in calcul multi factori, cercetatorii au descoperit ca utilizarea medicamentelor pentru DE a avut legatura cu infectarea cu HIV.

In randul barbatilor care au utilizat substante ilicite cum ar fi amyl nitrate si crystal meth, riscul lor de infectare cu HIV a crescut substantial daca ei de asemenea foloseau medicamente pentru DE. Aceasta descoperire e posibil sa fi aparut din cauza ca drogurile ilicite si medicamentele pentru DE sunt folosite in combinatie de unii barbati gay si bisexuali „pentru a face posibila activitatea sexuala in cadrul petrecerilor sexuale intensive.”

Urmarirea placerii 

Echipa studiului afirma ca unii barbati gay – pe care ei i-au numit „aventurieri sexuali” – cauta placerea sexuala pana la un asemenea nivel incat se implica in activitati de risc inalt cum ar fi utilizarea de substante ilicite si contacte sexuale neprotejate. In plus, in mediul drogurilor ilicite si al petrecerilor sexuale, acest lucru ii poate face pe acesti barbati sa foloseasca medicamente pentru DE.

Alti cercetatori au descoperit ca utilizarea crystal meth si a medicamentelor pentru DE a condus la sesiuni de „maraton sexual” in randul unor persoane. Perioadele prelungite de contacte sexuale pot face ca prezervativele sa se rupa si pot duce la deteriorarea tesutului de pe penis sau din interiorul anusului, crescand riscul de a contacta sau transmite HIV. Asadar, este posibil ca unii dintre barbatii din studiul australian actual care au utilizat substante ilicite si medicamente pentru DE sa fi avut petreceri mai lungi decat de obicei cu sex neprotejat neanticipat cu parteneri multipli, plasandu-i la un risc inalt de infectare cu HIV.

Contextul poate fi important 

Echipa australiana sugereaza ca, contextul in care drogurile ilicite sunt folosite este important pentru intelegerea riscului HIV. Ei adauga ca doar sustinand ca drogurile ilicite afecteaza judecata explica doar partial impactul lor asupra transmiterii HIV. Cercetatorii sustin ca utilizarea de droguri si comportamentul riscant sunt legate prin mai multe moduri. De exemplu, atat cercetatorii australieni, cat si ceilalti, au descoperit ca barbatii care utilizeaza droguri ilicite o pot face pentru a-i ajuta sa relationeze „social si sexual” cu alti barbati. Prin utilizarea drogurilor ilicite si a medicamentelor pentru DE, acesti barbati de asemenea cauta sa obtina performanta sexuala si placere astfel incat sa participe la „subculturile gay mai aventuroase din punct de vedere sexual.”

Pentru viitor 

Ingrijorati de utilizarea substantelor ilicite si a medicamentelor pentru DE de catre unii barbati gay si bisexuali, echipa australiana a ridicat cateva intrebari care necesita studiere pe viitor, incluzand urmatoarele:

• „Care sunt factorii specifici, biologici sau de alta natura, implicati in asocierea dintre utilizarea medicamentelor orale pentru DE si riscul crescut de infectare cu HIV?”
• „Care este rolul drogurilor ilicite in fiecare practica sexuala in parte din contextele petrecerilor sexuale intensive?”
• „Cum sunt folosite amyl nitrate si medicamentele pentru DE de barbatii gay?”

Explorarea acestor intrebari poate face lumina in legatura cu comportamentul unora dintre barbatii gay si bisexuali. Aceasta intelegere poate oferi modalitati pentru a-i ajuta sa reduca transmiterea HIV si sa duca o viata mai sanatoasa.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare EATG.org
;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.