Cum se ia HIV-ul?

Cum se ia HIV-ul? TotalDoc TotalDoc

Resurse Sanatate
15 Iunie 2011, 11:17
5261 persoane au vazut acest articol inaintea ta
4 utilizatori considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

Una din intrebarile cele mai frevente la care raspund este cea legata de transmiterea HIV. Cu toate ca au trecut ceva ani de la descoperirea lui, ramane o necunoscuta mai ales in ceea ce priveste vindecarea definitiva, care nu este posibila. S-au facut mari progrese legate de supravietuirea unei persoane infectate sau bolnave de SIDA. A ajuns aproape ca orice alta boala cronica pe care “poti sa o duci pe picioare” ca si hipertensinea arteriala, hepatita cronica, diabetul zaharat. Din pacate, in sistemul nostru medical sunt foarte multe probleme cu achizitionarea si distribuirea medicamentelor de care au nevoie cei infectati cu HIV. De asemenea, raspunsul la tratament e destul de imprevizibil si depinde de fiecare individ.


De aceea e foarte importanta preventia.

HIV-ul se transmite prin lichidele corpului: sange, secretii vaginale, sperma, lapte matern. Un singur contact sexual e suficient pentru a te infecta. Se poate transmite si prin saliva, daca e in cantitate de 20 de litri, deci, in realitate, e imposibil sa se ia HIV prin schimb de saliva sau sarut. Nici prin contactul cu urina sau scaun, daca nu exista leziuni deschise pe piele, nu se ia HIV.

De pe pahare, haine, tacamuri,WC, nu se ia pentru ca virusul nu poate supravietui in afara corpului si pe suprafete care nu au celule, care sunt neinsufletite. Deci, chiar daca se mananca din aceeasi farfurie cu aceeasi furculita cu o persoana cu HIV, virusul nu se transmite. Chiar daca a urinat pe colacul de la W.C, chiar daca se fumeaza din aceeasi tigara, nu asa se transmite virusul.

De pe aparatul de ras se poate lua daca se sangereaza pe el. De pe periuta de dinti se poate lua daca ii sangereaza gingiile pe ea. Infectarea depinde de cantitatea de sange si de viremia din sange (cantitatea de virusuri).

Cel mai sigur se ia HIV prin sex anal, oral, vaginal cu o persoana infectata, alaptare de la o persoana infectata, injectare cu aceeasi seringa cu o persoana infectata, tranfuzii de sange de la o persoana infectata. Chiar si intre acestea, riscul este diferit: sexul anal neprotejat este pe departe cel mai periculos, iar sexul oral este mult mai putin periculos, mai ales daca nu se ejaculeaza in gura partenerului.

Metoda de preventie cea mai utila si eficienta este folosirea prezervativului in timpul oricarui tip de act sexual. Recomand si testarea periodica.

Multa sanatate!
TotalDoc

;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.