Barbatii gay abuzati sexual in copilarie, mai predispusi la relatii sexuale riscante

Barbatii gay abuzati sexual in copilarie, mai predispusi la relatii sexuale riscante

Resurse Sanatate
21 Iunie 2011, 18:29
2471 persoane au vazut acest articol inaintea ta
2 utilizatori considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

O experienta de abuz sexual in copilarie sau adolescenta este asociata cu un risc crescut pentru barbatii gay de a deveni HIV-pozitivi in viata adulta, cercetatori americani raporteaza in editia din 1 iulie a Journal of Acquired Immune Deficiency 
Syndromes. Cercetarea de asemenea a aratat ca barbatii cu o experienta de abuz sexual in trecut aveau un nivel ridicat de depresie si probleme cu utilizarea drogurilor si consumul de alcool, fiind de asemenea mai putin receptivi la interventiile de prevenire a HIV. 

”Acesta este primul studiu... care demonstreaza o relatie predictiva intre HIV si o experienta de abuz sexual in copilarie printre barbatii care fac sex cu barbati neinfectati cu HIV”, au comentat investigatorii.

Cercetarile anterioare au aratat ca barbatii gay si ceilalti barbati care fac sex cu barbatii (MSM) au o mai mare probabilitate de a raporta o experienta de abuz sexual in copilarie decat barbatii heterosexuali. Alte studii de asemenea au aratat ca o experienta de abuz sexual in copilarie este asociata cu un risc sexual luat de barbatii gay adulti. De asemenea exista date care demonstreaza existenta unei relatii intre experienta de abuz sexual in copilarie si depresie si alte probleme de sanatate mentala in viata adulta, precum si relatii sociale scazute si consumul de droguri si alcool.

Studiile de asemenea au demonstrat ca barbatii gay cu o experienta de abuz au rate mai mari de HIV si alte infectii cu transmitere sexuala. Insa aceasta cercetare a fost limitata in generalizarea ei de catre conceptul sau incrucisat.

Investigatori de la studiul EXPLORE, un studiu prospectiv despre eficienta interventiilor comportamentale in a reduce riscul de HIV printre barbatii gay, au examinat astfel asocierea dintre experienta abuzului sexual in copilarie si riscul de a deveni infectati cu HIV. De asemenea cercetatorii au explorat relatia dintre abuzul din copilarie si sexul anal neprotejat. De asemenea a fost explorat rolul mediator pe care il au problemele de sanatate mentala, relatiile sociale scazute si consumul de alcool si droguri in relatia dintre abuz si infectia cu HIV sau sexul la risc.

Studiul a durat timp de patru ani si a inclus un total de 4244 barbati. Acesti barbati au fost recrutati pentru studiu in sase orase din SUA. Toti intretinusera recent relatii sexuale anale cu un alt barbat si toti barbatii erau HIV-negativi la intrarea in studiu. Barbatii au fost randomizati fie sa primeasca o interventie comportamentala de prevenire a HIV fie o consiliere standard de prevenire a HIV. La fiecare sase luni ei au fost testati pentru HIV si au oferit detalii despre comportamentele lor sexuale recente.

Pentru a se constata daca un individ avea o experienta de abuz sexual in copilarie, ei au fost intrebati la intrarea in studiu sa spuna daca au avut vreo experienta sexuala inainte de varsta de 13 ani cu un individ cu cinci sau mai multi ani mai in varsta decat ei; si/sau daca ei au avut o experienta sexuala intre varstele de 13 si 17 ani cu un individ care era cu zece sau mai multi ani mai in varsta.

Dintre cei 4244 indivizi din studiu, 1686 (40%) au raportat abuzul sexual in copilarie. Au existat 258 infectari cu HIV in timpul perioadei studiului, o rata de 2,1 la 100 ani persoane. 

Rata de incidenta a HIV a diferit in concordanta cu existenta abuzului. A fost de 1,8 la 100 ani persoane la barbatii fara experiente de abuz, insa a fost de 2,5 la 100 ani persoane la barbatii care au raportat abuzul sexual in copilarie.

Indivizii care au raportat ca au fost abuzati sexual in copilarie au avut un risc ridicat de infectare cu HIV in comparatie cu aceia fara experiente de acest gen (rata de risc ajustata [RRA] 1,30; incredere 95%; interval de incredere [II] 1,02-1,69).

Rezultatele intregului studiu au aratat ca interventiile comportamentale au scazut modest riscul de infectare cu HIV. Insa, acest lucru nu s-a petrecut si in cazul barbatilor abuzati sexual in copilarie. Barbatii care au beneficiat de interventii (RRA = 1,06, incredere 95%; II: 0,74-1,52), la fel ca cei carora le-au fost oferite informatii despre consilierea standard pentru sexul protejat (RRA = 1,46, incredere 95%; II: 1,04-1,95) au avut un risc ridicat de a se infecta cu HIV.

A existat de asemenea o relatie semnificativa intre abuzul sexual in copilarie si raportarea sexului anal neprotejat, inclusiv sexul neprotejat cu un barbat HIV-pozitiv.

Au fost gasite de asemenea dovezi ca problemele de sanatate mentala, problemele de relationare si comunicare si consumul de alcool si droguri (p<0,001) au fost semnificative in relatia dintre abuzul sexual in copilarie, sexul la risc si infectarea ulterioara cu HIV.

”Barbatii care fac sex cu barbati neinfectati cu HIV cu experiente de abuz sexual in copilarie se afla la un risc mai mare de infectare cu HIV, raporteaza rate mai mari de comportament sexual la risc HIV si primesc mai putine beneficii de la programele de prevenire”, au concluzionat investigatorii. Ei sugereaza ca „eficacitatea initiativelor de prevenire a HIV poate fi imbunatatita prin adaugarea componentelor terapeutice concepute sa se adreseze problemelor de sanatate mentala specifice persoanelor cu o experienta de abuz sexual in copilarie”.

Constienti de natura politica sensibila a cercetarii lor, investigatorii au subliniat: „in ciuda ratelor mari de abuz sexual in copilarie la nivelul esantionului, aceste date nu sugereaza nimic cu privire la asocierea dintre abuz si homosexualitatea ulterioara... majoritatea barbatilor din studiul EXPLORE nu au raportat niciun gen de abuz sexual in copilarie, asa ca exista putine lucruri care sa indice ca abuzul sexual in copilarie ‚cauzeaza’ homosexualitatea, mai degraba insa, sugereaza ca abuzul sexual in copilarie ii face pe barbatii care fac sex cu barbati sa adopte comportamente la risc HIV”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM
;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Sanatate!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.