Tratamentul anti-HIV si riscul renal


23 Februarie 2010, 09:11

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Administrarea tenofovirului (Viread, de asemenea prezent în Truvada şi Atripla) a fost asociată cu un risc crescut de afectări renale, în cadrul unor cercetări europene.

În rândul persoanelor cu HIV se înregistrează o rată mai crescută a afecţiunilor renale în raport cu cea măsurată la populaţia generală. Infecţia cu HIV netratată este un factor de risc pentru afecţiuni renale, iar despre implicarea medicamentelor antiretrovirale în aceste complicaţii au avut loc numeroase dezbateri.

În încercarea de a găsi un răspuns acestui subiect, cercetătorii europeni au monitorizat funcţia renală la un număr de 16.500 de pacienţi cu HIV pentru o perioadă medie de patru ani.

De-a lungul acestei perioade, un procent puţin peste 3% a dezvoltat disfuncţii renale.

Cea mai mare rată a disfuncţiilor renale s-a înregistrat la persoanele tratate cu tenofovir.

Cercetătorii au descoperit de asemenea o rată crescută a afectărilor renale la persoanele care au primit atazanavir (Reyataz) şi indinavir (Crixivan).

Factori precum hipertensiunea arterială şi diabetul au fost de asemenea asociaţi cu disfuncţiile renale ca factori de risc cunoscuţi. O infecţie HIV mai avansată a fost identficată de asemenea ca factor de risc.
Pacienţii care sunt în mod special încurajaţi să înceapă precoce terapia anti-HIV sunt cei care prezintă factori de risc pentru afecţiuni renale. Deoarece în prezent sunt disponibile peste 20 de medicamente antiretrovirale, este posibil ca terapia să fie adaptată, astfel încât să se evite utilizarea medicamentelor cu risc crescut de afectare renală, şi în special în cazul pacienţilor care prezintă semne de disfuncţii renale.
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.