Redistributia tesutului adipos si afectari osoase


23 Februarie 2010, 09:08

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Distribuţia ţesutului adipos şi afectările osoase: efecte ale medicamentelor anti-HIV moderne

Truvada este asociat cu o mai mare afectare osoasă decât Kivexa, relevă un studiu din Statele Unite.

Cercetarea a stabilit de asemenea că pierderile de grăsime sunt un efect advers rar întâlnit la medicamentele anti-HIV moderne, şi că tratamentul atât cu Kivexa (3TC şi abacavir) cât şi cu cel cu Truvada (FTC şi tenofovir) sunt asociate cu acumulări adipoase la nivelul membrelor.

Medicamentele antiretrovirale moderne au un efect anti-HIV foarte puternic şi durabil, iar efectele lor secundare sunt în general uşoare.

Unele date indică faptul că utilizarea noilor medicamente din clasa inhibitorilor nucleozidici de revers-transcriptază (INRT) pot ajuta la remedierea pierderilor de ţesut adipos cauzate de medicamentele antiretrovirale mai vechi precum AZT (zidovudine, Retrovir) şi d4T (stavudine, Zerit).

Se manifestă o îngrijorare crescândă că tratamentul anti-HIV ar putea cauza şi scăderea densităţii osoase.

Aşadar, cercetătorii din Statele Unite au comparat efectele pe termen lung ale tratamentului anti-HIV modern în ceea ce priveşte pierderile de ţesut adipos la nivelul membrelor şi densitatea osoasă.

Pacienţii din studiu au fost randomizaţi şi au primit fie Kivexa, fie Truvada în combinaţie cu atazanavir (Reyataz) boostat cu ritonavir sau efavirenz (Stocrin).

În general, toate medicamentele au fost asociate cu acumulări de ţesut adipos la nivelul membrelor, dar conform unor analize, s-au înregistrat rezultate uşor mai bune cu Kivexa (comparativ cu Truvada) în combinaţie cu atazanavir/ritonavir (comparativ cu efavirenz).

În ceea ce priveşte densitatea osoasă, scăderea acesteia a fost înregistrată ca efect secundar al tuturor medicamentelor, dar a fost în special asociată cu Truvada. Cu toate acestea, s-a înregistrat o rată scăzută a fracturilor.

Cercetătorii consideră că rezultatele lor îi vor ajuta pe medici şi pe pacienţi să selecteze cea mai adecvată combinaţie terapeutică anti-HIV astfel încât să poată evita efectele secundare pentru care prezintă şi alţi factori de risc.
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.