Rata de noi diagnostice cu HIV in randul barbatilor gay


15 Martie 2010, 18:18

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Rata de noi diagnostice cu HIV în rândul bărbaţilor gay din SUA este de 44 de ori mai mare decât cea întâlnită în alte gategorii de populaţii

Articol de Michael Carter, duminică, decembrie 11, 2010

HIV are un impact enorm disproporţionat asupra persoanelor gay şi din categoria bărbaţi care fac sex cu bărbaţi în SUA, conform cifrelor noi furnizate de Centrele pentru Supraveghere şi Control al Bolilor (CDC) din SUA.

Anchetatorii au calculat că rata de noi infecţii cu HIV în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali este de 44 de ori mai mare decât cea observată la alţi bărbaţi (heterosexuali) şi de 40 de ori mai mare decât cea întâlnită la femei.

Noile cifre analizate au arătat de asemenea că ratele de diagnostic cu sifilis sunt de până la 71 ori mai mari în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali decât cele din alte populaţii.

"Este evident că nu vom putea să oprim epidemia cu HIV din SUA, până când fiecare comunitate afectată, alaturi de oficiali din domeniul sănătăţii la nivel mondial, nu vor prioritiza nevoile bărbaţilor gay şi bisexuali împreună cu eforturile de prevenire a transmiterii infecţiei cu HIV", a comentat Dr. Kevin Fenton de la CDC.

Bărbaţii gay reprezintă 48% din cele 1 milion de cazuri de infecţii cu HIV din SUA. Singurul grup în care rata de noi diagnostice cu HIV este în creştere, este cel de bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, care, în 2006, cuprinde 53% dintre toate cazurile cu HIV în ţară.

Datele prezentate de CDC la Conferinta Nationala de prevenire a ITS din 2010 au arătat că există între 522 - 989 diagnostice noi cu HIV la 100.000 de bărbaţii gay şi bisexuali în fiecare an, comparativ cu 12 la 100.000 printre alţi bărbaţi (heterosexuali) şi 13 la 100.000 în rândul femeilor.

Acest lucru a însemnat că rata de noi diagnostice cu HIV a fost de până la 44 ori mai mare în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali decât cea în alte grupuri.

Ratele infectărilor cu sifilis au fost calculate şi se situează între 91 până la 73 cazuri la 100.000 în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali, aproximativ de 46 de ori mai mare decât rata de două cazuri (2) la 100.000 întâlnită la alţi bărbaţi (heterosexuali), şi de 71 de ori mai mare decât cea observată la femei, una (1) la 100.000.

Datele prezentate de CDC au arătat, de asemenea, impactul neuniform al HIV asupra diferitelor categorii de bărbaţi gay şi bisexuali (vârsta, rasă).

Cel mai mare număr de cazuri dintre noile infecţii cu HIV în rândul bărbaţilor gay, în 2006, a implicat bărbaţii homosexuali albi (13230), urmat îndeaproape de bărbaţii negri gay (10130).

Printre bărbaţii albi homosexuali, cele mai multe infecţii noi au fost observate la cei în categoria 30 de ani (4670), urmate de cele ale celor cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani (3740).

Un profil destul de diferit de vârstă a fost observat pentru bărbaţii negri homosexuali. Infecţiile noi au fost în mod disproporţionat situate printre cei cu vârsta cuprinsă între 13 şi 29 de ani (5200).

Cercetătorii au descoperit că prevalenţa infecţiei cu HIV printre bărbaţii homosexuali, în unele centre urbane a fost chiar de 25%. Mai mult decât atât, aproximativ 50% dintre bărbaţi nu au fost conştienţi de infecţia lor cu HIV, această cifră crescând până la aproape 80% în rândul unor populaţii de barbați homosexuali mai tineri.

O interacţiune complexă de mai mulţi factori este legată de creşterea incidenţei infecţiei cu HIV pentru bărbaţii gay, cred cei de la CDC.

Cel mai important factor dintre aceştia este prevalenţa înaltă cu HIV în rândul bărbaţilor gay. Acest lucru înseamnă că fiecare act sexual creşte riscul de expunere la HIV. Anchetatorii totodata cred că bărbaţii de culoare gay mai tineri formează parteneriate cu bărbaţi de culoare gay mai în vârstă, printre care prevalenţa HIV este mare, ceea ce poate duce, de asemenea, la un risc crescut.

Numărul mare de infecţii nediagnosticate printre homosexuali este, de asemenea, factorul considerat a fi cu o contribuie importantă la răspândirea continuă a virusului HIV.

Mulţumirea de sine este, de asemenea, sugerată ca o posibilă explicaţie. CDC-ul afirmă că acest lucru este mai ales cazul pentru bărbaţii gay mai tineri care "nu au trăit personal experienţa gradului de severitate al epidemiei de SIDA timpurii, din anii ‘80."

Cu toate acestea, un astfel de raţionament nu poate explica apariţia numărului mare de noi infecţii cu HIV în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

Progresele înregistrate în tratamentul HIV, cred cei de la CDC, au condus pe unii bărbaţi gay să dezvolte credinţa "falsă", că "HIV nu mai este o problemă gravă de sănătate."

Dificultatea menţinerii pe întreaga perioadă de viaţă a unei activităţi sexuale mai sigure este, de asemenea, sugerată ca un alt factor contributiv.

Homofobia şi alte forme de discriminare, care pot împiedica oamenii la accesarea serviciilor din sistemul de îngrijire a sănătăţii şi de prevenire, sunt, de asemenea, în convingerea celor de la CDC, sursele de alimentare a răspândirii HIV în rândul bărbaţilor homosexuali, la fel ca şi un nivel ridicat de consum de droguri, întâlnit printre aceştia.

"Riscul de transmitere a infecţiei cu HIV prin sex anal receptiv este mult mai mare decât riscul de transmitere prin intermediul altor activităţi sexuale, iar unele categorii de bărbaţi gay şi bisexuali se bazează pe astfel de strategii de prevenire, care pot fi mai puţin eficace decât folosirea prezervativului cu consecvenţă", comentează cei de la CDC.

Aceştia subliniază că multe infecţii cu sifilis la barbaţi homosexuali sunt, probabil, dobândite prin sex oral.

"Nu există nici o soluţie unică sau unele simple de reducere a infecţiei cu HIV şi a ratelor de sifilis în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali", a spus Dr. Kevin Fenton. "Avem nevoie de eforturi mai intense de prevenire care sunt la fel de diverse precum comunitatea homosexualilor în sine. Soluţii concrete pentru tinerii bărbaţii gay şi bisexuali sunt deosebit de critice, astfel încât infecția cu HIV să nu devină din neatenţie un rit de inițiere, pentru fiecare nouă generaţie de bărbaţi homosexuali."

Tradus de Sorin Alexandru Stefan

;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.