Prevalenţa infecţiei HIV şi a comportamentului de risc


25 Ianuarie 2010, 14:14

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Prevalenţa infecţiei HIV şi a comportamentului de risc diferă între bărbaţii homosexuali în Sudul şi în Estul Europei.

Prevalenţa infecţiei HIV este mai mare în rândul bărbaţilor gay din Europa de Sud decât în rândul bărbaţilor gay din Europa de Est, potrivit unui studiu internaţional publicat în ediţia din 3 decembrie a Eurosurveillance.

Aproape 17% dintre bărbaţi homosexuali din Barcelona au fost depistaţi HIV-pozitivi, conform rezultatelor studiului, comparativ cu o prevalenţă de 3% observată la Praga.

Cu toate acestea, anchetatorii au constatat, de asemenea un nivel ridicat de comportament sexual riscant în rândul bărbaţilor gay din Europa de Est şi o frecvenţă redusă de testare HIV. "Riscul potenţial de transmitere în continuare a HIV în oraşele europene din Europa de Est este evident", comentează ei.

Începând cu anul 2000 s-a înregistrat o creştere marcată anuală a diagnosticelor cu HIV în rândul bărbaţilor gay din Europa. Deşi unele dintre aceste diagnostice pot fi atribuite unor niveluri crescute de testare HIV, altele se datorează transmiterii recente în continuare a virusului. Într-adevăr, alte studii au demonstrat că un număr semnificativ de barbati homosexuali continuă să se angajeze într-un comportament sexual, care ar putea implica un risc ridicat de infecţie cu HIV.

Pentru a înţelege mai bine epidemiologia HIV în rândul homosexualilor şi în rândul categoriei alţi bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, o echipă de anchetatori a conceput un studiu care a implicat 2241 persoane din şase oraşe (Barcelona, Spania; Bratislava, Slovacia; Bucureşti, România; Ljubljana, Slovenia; Praga, Republica Cehă, şi Verona, Italia). Studiul a fost realizat între 2008-09.

Participanţii la studiu au fost recrutaţi din lumea gay şi au fost luate în calcul toate rapoartele sexuale de tip bărbat cu un alt bărbat, în ultimele douăsprezece luni. Prevalenţa HIV a fost monitorizată cu ajutorul testelor de HIV pe cale orală. Bărbaţii, de asemenea, au completat chestionare cu privire la comportamentul sexual de risc al acestora, consumul de droguri, şi istoricul de testare HIV.

Prevalenţa HIV a fost mult mai mare în Europa de Sud decât în Europa de Est. Prevalenţa infecţiei în rândul bărbaţilor gay de la Barcelona a fost de 17%, si a fost de 12% din Verona. Bratislava a avut cea mai mare prevalenţă HIV în Europa de Est (6%), urmate de Ljubljana şi Bucureşti (ambele 5%) şi Praga (3%).

Niveluri de testare HIV au fost întâlnite următoarele valori: cel mai înalt la Barcelona (56%), urmată de Verona (53%), Bucureşti (43%), Praga (42%), Ljubljana (38%) şi Bratislava (32%).

Comportamentul sexual de risc HIV raportat a variat între oraşe. Folosirea prezervativelor cu un partener ocazional au fost raportate de către 67% dintre bărbaţi de la Barcelona şi de către 36% din persoanele fizice de la Praga. Folosirea prezervativului pentru sex anal a fost mai mic cu partenerii regulaţi, şi a fost raportată de către 43% dintre bărbaţi de la Barcelona şi Bucureşti şi de către 20% dintre bărbaţi în Bratislava.

Bărbaţii din Barcelona şi Verona au avut raportat cel mai mare număr de contacte sexuale cu parteneri ocazionali (în medie 16 şi, respectiv 12), si a existat un număr mai mic de contacte raportate de către oameni in Europa de Est (în medie 6 până la 8).

Alcoolul a fost cel mai utilizat drog în toate oraşele, dar şi alte modele de consum de droguri recreaţionale au fost observate.

Scris de Michael Carter
Tradus de Alex Stefan

De referinţă:
Mirandola M et al. HIV, sondaj bio-comportamental în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi de la Barcelona, Bratislava, Bucuresti, Ljubljana, Praga şi Verona, 2008-09. Eurosurveillance

;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.