Optiuni pentru pacienti cu multiple scheme ARV in antecedent


15 Iulie 2010, 13:03

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
În ultimii ani, este mai uşor ca, pentru pacienţii care au încercat anterior mai multe scheme de tratament şi care au dezvoltat rezistenţă, să se găsească o schemă eficientă de medicamente. În tratamentele ARV de dată recentă sunt utilizate medicamente cu putere mare de acţiune împotriva virusului şi cu efecte secundare reduse.
Să înţelegem ce opţiuni avem
Până de curând, şansa pacienţilor care au luat timp îndelungat tratament ARV, de a ajunge la o încărcătură virală nedetectabilă (viremie sub 40 sau 50 de copii/ml, în funcţie de testul folosit), era relativ mică.
Acum, pacienţii care au luat timp îndelungat medicamente anti-HIV pot beneficia de progresele făcute în domeniu (medicii au dobândit o experienţă mai mare în ceea ce priveşte pacienţii cu opţiuni limitate de tratament, au devenit disponibile medicamente noi), ceea ce face posibil ca şi aceste persoane să ajungă la o încărcătură virală nedectabilă.
E relativ uşor de găsit opţiuni pentru prima şi a doua schemă de tratament, deoarece există mai multe clase de medicamente disponibile (după o combinaţie de doi inhibitori nucleozidici/nucleotidici de revers transcriptază[NRTI] şi un inhibitor nenuclozidic de revers transcriptază [NNRTI], se poate trece la la doi NRTI şi un inhibitor de protează potenţat).
Pentru stabilirea tratamentului, în situaţia pacienţilor la care prima şi a doua schemă de tratament nu au determinat scăderea încărcăturii virale, trebuie avuţi în vedere alţi factori, cum ar fi: rezistenţa la medicamente, concentraţii scăzute ale substanţei active în sânge, probleme de aderenţă. Înainte de a stabili o nouă schemă de tratament, trebuie să revizuiţi, împreună cu medicul curant, motivele pentru care tratamentul nu a fost eficient.
Testarea rezistenţei
Pentru a stabili care sunt medicamentele cele mai eficiente, se fac teste de rezistenţă a virusului.
Acestea se clasifică în două grupe:
• Teste pentru stabilirea genotipului – acestea vizează mutaţiile specifice ale virusului, care ar putea determina dezvoltarea rezistenţei la medicamente.
• Teste pentru determinarea fenotipului – prin acestea, se stabileşte cantitatea de medicament necesară pentru a împiedica multiplicarea virusului. Pe măsură ce virusul dezvoltă rezistenţă la medicament, cantitatea necesară pentru a controla multiplicarea acestuia creşte. Se foloseşte expresia de pierdere a sensibilităţii sau susceptibilităţii.
Pe baza testelor de rezistenţă şi istoriei clinice a pacientului, se poate alege o combinaţie de medicamente care, de multe ori, are ca efect o încărcătură virală nedetectabilă, chiar şi în cazul pacienţilor cu multiple scheme de tratament în antecedent.
Clase noi de medicamente anti-HIV
Pentru persoanele care iau tratament ARV – HIV de mult timp, sunt disponibile trei clase importante de medicamente.
Prima clasă de medicamente disponibile este reprezentată de inhibitorii de fuziune. În această clasă, există un medicament numit T-20 (enfuvirtidă, Fuzeon).
Maraviroc (Celsentri) face parte din clasa inhibitorilor de intrare sau inhibitori de CCR5. Acest medicament se administrează doar dacă testele efectuate pun în evidenţă exista co-receptorului CCR5 pe sufraţa virusului HIV.
Raltegravir (Isentress) aparţine clasei de medicamente ARV – HIV numite inhibitori de integrază.
Medicamente noi din clasele deja existente
Pentru persoanele care au dezvoltat rezistenţă la tratament, sunt disponibile (sau în curs de autorizare) medicamente îmbunătăţite, din clasele deja existente.
Darunavir (Prezista)/ritonavir şi tipranavir (Aptivus)/ritonavir sunt inhibitori de protează cu eficienţă crescută în cazul persoanelor cu rezistenţă la alţi inhibitori de protează.
Etravirine (Intelence) este un NNRTI, ce poate fi administrat persoanelor cu rezistenţă la alte medicamente din acestă clasă.
Cercetările în domeniul medicamentelor anti – HIV continuă, unele dintre ele încercând abordări diferite în tratamentul ARV.
În timp ce, pentru o parte dintre persoanele seropozitive, medicamentele disponibile reuşesc să ţină virusul sub control, alţii aşteaptă cu nerăbdare aprobarea unor noi opţiuni de tratament. Până când medicamentele obţin toate aprobările pentru a fi puse pe piaţă, acestea pot fi accesibile în cadrul testelor clinice. De multe ori, companiile de medicamente desfăşoară programe de acces timpuriu la medicamentele experimentale, în cadrul cărora persoanele care iau de mult timp tratament ARV – HIV au acces prioritar.
Pentru mai multe detalii despre opţiunile pe care le aveţi, este bine să discutaţi cu cineva din cadrul clinicii de boli infecţioase.
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.