Negii si gonoreea anala, asociate cu infectia HIV la b. gay


16 Aprilie 2010, 10:36

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Cele doua infectii cu transmitere sexuala cel mai puternic asociate cu infectarea cu HIV la barbatii gay si bisexuali sunt negii (verucile) anali si gonoreea anala, raporteaza cercetatori australieni in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Infectiile cu herpes nu au fost atat de semnificative in acest studiu, insa barbatii cu negi au avut o probabilitate de trei ori mai mare de a lua HIV, iar barbatii cu gonoree au avut o probabilitate de sapte ori mai mare. Autorii sugereaza ca evaluarea mai frecventa a infectiilor cu transmitere sexuala la barbatii gay ar trebui luata in considerare ca o metoda de prevenire HIV.

Mai multe studii observationale au sugerat ca infectiile cu transmitere sexuala (ITS) faciliteaza infectarea si transmiterea HIV. Cu toate acestea majoritatea studiilor au fost realizate in randul persoanelor heterosexuale, iar studiile prospective anterioare nu au examinat intreaga gama de infectii cu transmitere sexuala care sunt des intalnite la barbatii gay si bisexuali.

In particular, negii genitali sau anali deseori au fost neglijati, multe studii nefacand diferenta intre infectiile genitala si anala.

Negii sunt cauzati de infectarea cu anumite tulpini de human papilloma virus (HPV). Infectarea cu alte tulpini de HPV poate duce la cancer anal, insa persoanele cu negi nu au o probabilitate mai mare de a face cancer. Un studiu recent a descoperit ca barbatii infectati cu HPV cauzator de cancer au o probabilitate mai mare de a lua HIV.

In noul studiu, 1.427 barbati homosexuali, HIV negativi, cu activitate sexuala frecventa din Sydney au fost recrutati in cohorta HIM (Health in Men – Sanatatea la Barbati) si au fost intervievati despre comportamentul lor la risc de doua ori pe an. Perioada medie in care barbatii au ramas in studiu a fost de putin sub patru ani.

O data pe an, participantilor le-a fost facuta o evaluare a starii de sanatate sexuala. Aceasta a inclus teste sanguine pentru HIV, sifilis si virusul herpes simplex (HSV-1 si HSV-2). Gonoreea si chlamydia au fost ambele testate prin prelevarea de probe de la nivel anal si din urina. In plus, la interviuri, barbatii au fost intrebati despre diagnosticarile recente cu ITS (inclusiv negii anali sau genitali, pentru care nu sunt disponibile teste simple).

Un total de 53 barbati au luat HIV ulterior, iar pentru 47 dintre ei au fost disponibile date despre ITS si interviuri. Cercetatorii au analizat care dintre ITS-uri au fost asociate cu achizitionarea HIV in timpul aceleiasi perioada de sase luni.

In prima analiza, inainte de verificarea diferentelor de comportament sexual, urmatoarele infectii au fost toate asociate cu infectia HIV:

• Gonoreea anala
• Chlamydia anala
• Negii anali
• Negii genitali
• HSV-1 (doar la inceput)

Infectiile cu chlamydia si gonoreea la nivelul penisului nu au fost asociate cu achizitionarea HIV. Mai mult, in timp ce infectia cu HSV-1 la inceputul studiului a fost asociata cu achizitionarea HIV, infectarea ulterioara cu HSV-1 sau infectia cu HSV-2 in oricare moment nu au fost asociate. In majoritatea studiilor, HSV-2 este acela care este cel mai des asociat cu infectia HIV, insa autorii sugereaza ca HSV-1 e posibil sa fi devenit mai relevant in unele tari industrializate.

Cercetatorii au realizat apoi o analiza care a verificat numarul de momente in care barbatii au raportat contacte sexuale anale neprotejate cu un partener cu status HIV necunoscut sau cu un partener HIV pozitiv.

In aceasta analiza, barbatii care aveau gonoree anala diagnosticata de cercetatori aveau o probabilitate de sapte ori mai mare de a achizitiona HIV (rata de sansa 7,12 [intre 2,05 si 24,75]; incredere 95%). Mai mult, barbatii care au raportat negii anali au avut o probabilitate de peste trei ori mai mare de a achizitiona HIV (rata de sansa 3,63 [intre 1,62 si 8,14]; incredere 95%).

Asocierea dintre celelalte infectii cu transmitere sexuala si achizitionarea HIV nu a mai fost semnificativa din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, este important de punctat ca datorita faptului ca numarul de infectii a fost relativ mic in acest esantion, studiul nu a avut destula putere statistica pentru a examina aceste legaturi, si este posibil ca un studiu mult mai mare sa poata identifica o asociere.

Autorii au relatat ca in majoritatea cazurilor, gonoreea anala diagnosticata a fost asimptomatica. Ei sugereaza ca este plauzibil ca infectiile care dureaza de mult timp, care pot cauza inflamarea rectului, pot sa fie asociate cu infectia HIV.

Cercetatorii sugereaza doua mecanisme posibile prin care negii pot facilita transmiterea HIV. In primul rand, insusi negii pot slabi integritatea barierei epiteliale la HIV. In al doilea rand, autorii relateaza ca tratamentul pentru negi adesea produce ulcerare si inflamare locala de-a lungul unei perioade de saptamani sau luni, si poate fi insusi tratamentul acela care creste riscul de infectare.

A doua sugestie va trebui sa fie validata de cercetari viitoare. Mai mult, ea pare sa fie in contradictie cu concluziile si recomandarile autorilor: „Aceste descoperiri sugereaza ca evaluarea frecventa a sanatatii sexuale si tratarea prompta a ITS-urilor, in mod particular a ITS-urilor anale, trebuie avute in vedere ca posibile modalitati de prevenire HIV la barbatii homosexuali”.
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.