Intreruperea tratamentului


14 Iulie 2010, 14:13

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Despre pauzele planificate în administrarea tratamentului ARV – HIV s-a vorbit folosind expresiile “întreruperi strategice ale tratamentului” sau “a lua vacanţă de la medicaţie”. Oricare ar fi denumirea utilizată, întreruperea tratamentului nu este recomandată.
Cercetările efectuate au arătat că, în situaţia întreruperii tratamentului, există mai multe riscuri decât beneficii. Studiul SMART, efectuat în urmă cu câţiva ani, a relevat că persoanele care au întrerupt tratamentul în funcţie de numărătoarea celulelor CD4 riscă să dezvolte nu numai boli direct legate de infecţia HIV, dar şi boli ale inimii, rinichilor şi ficatului, precum şi anumite forme de cance.
De ce nu trebuie întrerupt tratamentul: studiul SMART
Studiul SMART (Strategii pentru Managementul Terapiei Antiretrovirale) s-a orientat asupra persoanelor care luau tratament ARV – HIV şi cu număr de celule CD4 peste 350. Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri: primul a continuat tratamentul ARV – HIV, ca de obicei, în timp ce membrii celui de-al doilea grup au întrerupt tratamentul şi l-au reluat când numărătoarea celulelor CD4 a atins valoarea de aproximativ 250 (limita de la care pacienţii devin mult mai vulnerabili la infecţii serioase), întrerupând din nou tratamentul când numărătoarea celulelor CD4 a atins din nou valoarea de 350. Printre altele, cercetătorii au vrut să vadă dacă persoanele care întrerup tratamentul se simt bine şi câte dintre acestea nu mai prezintă manifestări ale efectelor secundare la tratament.
Studiul a fost oprit în ianuarie 2006, mai înainte decât fusese planificat, datorită îmbolnăvirii a 4% dintre persoanele care au întrerupt tratamentul, în comparaţie cu 2% dintre persoanele care nu au întrerupt tratamentul. Cercetătorii au evaluat că riscul de îmbolnăvire sau moarte, datorită întreruperii tratamentului, este de două ori mai mare decât în cazul în care tratamentul ARV – HIV este luat fără pauze.
Pe lângă riscul de avansare a infecţiei HIV şi bolilor legate direct de aceasta, la pacienţii care au întrerupt tratamentul s-a manifestat un risc sporit de a dezvolta boli cardiovasculare, renale sau hepatice, ceea ce a constituit o surpriză, deoarece se aştepta ca aceste boli să apară la persoanele care nu au întrerupt trataentul, ca urmare a efectelor secundare ale medicamentelor.
De asemenea, cercetătorii au remarcat o scădere a nivelului de comfort la pacienţii care au întrerupt tratamentul.
Faptul că persoanele care au întrerupt tratamentul s-au îmbolnăvit mai grav este pus pe seama perioadelor mai mari de timp în care numărul celulelor CD4 a fost mic şi încărcăturile virale au avut valori mari, ceea ce creşte riscul de agravare a afecţiunilor.
De ce nu trebuie întrerupt tratamentul: studiul DART
DART (Dezvoltarea Terapiei Antiretrovirale în Africa) a studiat efectele întreruperii tratamentului, în cicluri fixe, la persoanele ce prezentau număr de celule CD4 peste 300. Au fost formate două grupuri: persoanele din primul grup au primit tratament ARV – HIV continuu, în timp ce persoanele din al doilea grup au urmat cicluri tratament/pauză de câte douăsprezece săptămâni.
La scurt timp după SMART, a fost oprit şi DART; toţi pacienţii au fost sfătuiţi să reia tratamentul . Deşi încheiată înainte de termenul preconizat, cercetarea desfăşurată în cadrul DART a condus la concluzia că persoanele care întrerupt tratamentul prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecţiuni legate de infecţia HIV.
Ce se crede acum despre întreruperea tratamentului
Subiectul a trezit interes după ce, la câteva persoane care luaseră tratament ARV – HIV, încărcătura virală a rămas foarte scăzută chiar şi după întrerupere. Totuşi, studiile la scară mai mare au ajuns la concluzia că nu există nici un beneficiu prin oprirea tratamentului.
Apoi, s-a luat în considerare posibilitatea întreruperii tratamentului în funcţie de numărul celulelor CD4. Studiul SMART a arătat că nici această abordare nu se poate face în deplină siguranţă.
Motivele pentru care persoanele seropozitive iau în calcul întreruperea tratamentului rămân aceleaşi. Tratamentul trebuie luat de-a lungul întregii vieţi, depinzând de medicamentele disponibile; în plus, este esenţial ca cel puţin 95% dintre doze să fie luate la ora potrivită şi în maniera recomandată, pentru a avea efect şi pentru ca virusul să nu dezvolte rezistenţă. Multor persoane le este greu să facă asta.
Tratamentul ARV – HIV devine mult mai suportabil o data cu noile generatii de medicamente, dar tot poate cauza efecte secundare, dintre care unele pe termen lung, cu incidenţă asupra stării generale de sănătate.
Unii cercetători iau în considerarea posibilitatea întreruperii tratamentului, la valori mai mari ale numărului de celule CD4, aşa că este posibil ca, în viitor, să apară studii referitoare la siguranţa şi eficienţa unor asemenea decizii. Cu toate acestea, cel puţin la momentul de faţă, nu este recomandată o astfel de măsură.
Dacă vă gândiţi să întrerupeţi tratamentul ARV – HIV, discutaţi cu medicul curant, înainte de a lua o decizie definitivă, despre cât de sigur este să faceţi asta. Dacă aţi întrerupt deja tratamentul, monitorizaţi starea de sănătate îndeaproape şi faci analize regulate (numărătoare celule CD4, măsurare încărcătură virală).
Riscuri posibile ale întreruperii tratamentului
• Creşterea încărcăturii virale şi scăderea numărului de celule CD4 pot determina apariţia unor infecţii majore sau unor boli grave ale inimii, ficatului şi rinichilor
• Deşi multe persoane recuperează pierderea de celule CD4, iar viremia scade de asemenea, nu se ajunge totuşi la valorile acestora de dinainte de întreruperea tratamentului
• Unele persoane manifestă simptome de gripă, datorate creşterii încărcăturii virale, după întreruperea tratamentului,
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.