Inceperea tratamentului ARV


6 Iulie 2010, 12:45

un utilizator apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Desi tratamentele pentru infectia cu HIV se imbunatatesc permanent, nu se cunoaşte cu certitudine care este cel mai bun moment pentru îceperea tratamentului antiretroviral (ARV).
Infecţia cu HIV nu poate fi vindecată, de aceea, mulţi doctori consideră că tratamentul ar putea însemna creşterea speranţei de viaţă pentru persoanele seropozitive.
Medicamentele anti-HIV acţionează în sensul scăderii concentraţiei de HIV în sânge (încărcătură virală/viremie). Ţinta tratamentului ARV este o încărcătură virală nedetectabilă. Scăderea concentraţiei de HIV în sânge permite întărirea sistemului imunitar (măsurat prin numărarea celulelor CD4). Cu cât numărul de celule CD4 este mai mare, cu atât scade riscul de îmbolnăvire din cauza HIV (sau a altor agenţi patogeni). Există o proportie foarte mare de virus aflat sub forma latentă în alte tipuri de cellule, in diverse organe (creier, intestine, noduli limfatici) unde aceste medicamente nu sunt active.
Trebuie să dicutaţi cu medicul curant despre începerea tratamentului ARV, având în vedere o serie de factori, printre care:
• Beneficiile începerii tratamentului la momentul respectiv,
• Riscurile potenţiale generate de amânara începerii tratamentului,
• Dacă sunteţi pregătit din punct de vedere psihologic pentru începerea tratamentului,
• Există alte circumstanţe în viaţa Dvs. care ar putea împiedica începerea tratamentului.
Când?
Este recomandată începerea tratamentului ARV când se constată o îmbolnăvire datorată prezenţei virsului în organism. În majoritatea cazurilor, înainte de începerea tratamentului ARV, este recomandat să fie tratată orice altă infecţie depistată.
Dacă numărul celulelor CD4 este de 350 sau mai mic, trebuie discutate cu medicul curant opţiunile de tratament şi, imediat ce sunteţi pregătit, să începeţi tratamentul.
În mod special, pentru persoanele care au hepatită B sau C, celor peste 50 de ani şi persoanelor cu risc de boli cardiace sau renale, este recomandată începerea tratamentului când numărul de celule CD4 este în jurul valorii de 350. De asemenea, persoanele care au un partener seronegativ ar trebui să ia în considerare începerea cât mai devreme posibil a tratamentului, întrucât acesta reduce încărcătura virală şi riscul de transmitere a virusului.
Cu ce?
La persoanele care iau pentru prima dată tratament ARV, în mod obişnuit, tratamentul constă într-o combinaţie de trei medicamente diferite. Medicamentele anti-HIV aparţin unor clase diferite, în funcţie de felul în care acţionează împotriva virusului. Există trei clase mari de medicamente anti-HIV:
• Inhibitorii nucleozidici ai revers transcriptazei (NRTI)
• Inhibitorii ne-nucleozidici ai revers transcriptazei (NNRTI)
• Inhibitorii de protează potenţaţi cu ritonavir

În situaţia persoanelor care iau pentru prima dată tratamentul ARV, este preferată combinatia:
• NRTI: tenofovir (Viread)
• NNRTI: efavirenz (Sustiva)
• FTC (emtricitabină, Emtriva)
Tenofovir şi FTC se administrează împreună, sub forma medicamentului numit Truvada, sau o combinaţie de 3TC (lamivudină, Epivir) şi abacavir (Ziagen), sub forma medicamentului numit Kivexa. Înainte de a lua Kivexa este necesar un test de sânge, pentru a determina posibila reacţie alergică la abacavir. De asemenea, Kivexa s-ar putea să nu fie o alegere potrivită pentru persoanele cu risc de boli cardiace, iar tenofovirul s-ar putea să nu fie o alegere bună pentru persoanele cu probleme renale.
După o încărcătură virală nedetectabilă timp de şase luni, ca urmare a schemei de tratament cu efivarenz şi Truvada, este posibil ca cele trei medicamente să fie luate sub forma unei singure pastile numită Atripla.
Ca alternativă la efavirenz poate fi utilizat un inhibitor de proteaze potenţat cu ritonavir, care este o variantă bună în cazul rezistenţei la NNRTI sau NRTI. Sunt preferaţi următorii inhibitori de proteaze potenţaţi: lopinavir, atazanavir (Reyataz), darunavir (Prezista), fosamprenavir (Telzir), saquinavir (Invirase). Toţi aceşti inhibitori de protează sunt potenţaţi cu o doză separată de ritonavir, cu excepţia lopinavir care este disponibil numai în combinaţie cu ritonavir (Kaletra).
Pentru începerea tratamentului ARV, a fost aprobată, de asemnea, utilizarea raltegravir (Isentress), care este un inhibitor de integrază, şi maraviroc (Celsentri), care este un inhibitor al receptorilor CCR5.
Dacă vă gândiţi să aveţi un copil, atunci este recomandat nevirapina (Viramune). Cu toate acestea, nu este indicată administrarea de nevirapină în cazul femeilor la care numărul celulelor CD4 depăşeşte 250, datorită efectelor secundare. O altă combinaţie recomandată femeilor care se gândesc la sarcină este AZT şi 3TC (Combivir). S-a demonstrat că administrarea în timpul sarcinii a celor trei medicamente reduce semnificativ riscul de transmitere a infecţiei HIV de la mamă la făt.

;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.