HIV si afectiunile osoase


25 Februarie 2010, 10:11

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Studii separate au descoperit că asocierea HIV cu riscul de fracturi este diferită între femei şi bărbaţi.

Un studiu efectuat în Statele Unite, care a inclus veterani de sex masculin a relevat că persoanele infectate cu HIV prezentau un risc uşor crescut pentru fracturi.

Cu toate acestea, studierea unui grup de femei mai tinere a arătat că infecţia cu HIV nu aducea vreo diferenţă semnificativă a riscului pentru fracturi.

O mulţime de studii arată în prezent că persoanele cu HIV prezintă un risc crescut de scădere a densităţii osoase. Printre cauze au fost enumerate virusul însuşi şi posibil şi anumite medicamente anti-HIV.

Cu toate acestea, nu este sigur dacă această scădere a densităţii osoase are vreo semnificaţie în viaţa de zi cu zi.

În consecinţă, cercetătorii au monitorizat numărul cazurilor de fracturi şi riscul la persoanele cu HIV.

În primul studiu, investigatorii americani au comparat riscul fracturilor de fragilitate (cele asociate cu densitate osoasă scăzută) între două grupuri, unul de 40.000 de bărbaţi HIV-pozitivi şi unul compus din 80.000 de bărbaţi HIV-negativi.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii cu HIV prezentau un risc mai mare cu 38% de a suferi fracturi. Factorii de risc identificaţi au fost vârsta avansată, masa ponderală scăzută, abuzul de alcool, şi deficienţele cerebrale. Cu toate acestea, valori crescute ale numărului de celule CD4 au fost asociate cu un risc mai scăzut pentru fracturi.

Studiul care a monitorizat numărul fracturilor pe o perioadă de cinci ani la femei tinere HIV-pozitive şi HIV-negative a arătat că incidenţa a fost similară (9% la femeile HIV-pozitive faţă de 7% la femeile HIV-negative).

Un istoric de îmbolnăviri grave asociate cu infecţia HIV şi vârsta mai avansată au fost asociate cu un risc crescut pentru fracturi la femeile cu HIV.
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.