Aderenta la tratament


15 Iulie 2010, 12:59

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Termenul “aderenţă” este folosit pentru a descrie faptul că luaţi medicamentele aşa cum trebuie.
Tratamentul este eficient cu condiţia să respectaţi modul de administrare a medicamentelor.
Este foarte important ca tratamentul ARV – HIV să fie luat conform indicaţiilor primite. Dacă nu sunt urmate prescripţiile privind modul de administrare a medicamentelor, există posibilitatea ca virusul să sufere mutaţii şi să devină rezistent la tratamentul pe care îl urmaţi, precum şi la alte medicamente similare celor incluse în schema de tratament curentă.
A lua medicamentele aşa cum trebuie înseamnă:
• Să luaţi toate dozele de medicamente. În cazul în care nu luaţi una sau mai multe doze, există riscul ca virusul să dezvolte rezistenţă la tratament.
• Să luaţi medicamentele la orele stabilite. A lua medicamentele prea devreme sau prea târziu poate avea aceleaşi efecte nedorite ca şi în situaţia în care nu le-aţi lua deloc.
• Să vă asiguraţi că luaţi medicamentele conform indicaţiilor primite. Pentru a fi eficiente, unele medicamente trebuie luate în timpul meselor, în timp ce altele trebuie luate pe stomacul gol. Dacă nu respectaţi indicaţiile, organismul nu asimilează suficiente substanţe active care să lupte împotriva infecţiei, iar virusul poate dezvolta rezistenţă.
• Să vă asiguraţi că nu luaţi alte medicamente care interacţionează în mod nefavorabil cu cele din schema de tratament şi pot reduce eficienţa acestuia. Informaţi-l pe medicul curant despre orice alte medicamente pe care le luaţi, medicamente care v-au fost recomandate de către un alt medic sau le-aţi cumparat fără prescripţie. De asemenea, este recomandat să-l informaţi pe medicul curant dacă folosiţi orice tip de droguri. Combinaţia dintre medicamente şi droguri poate scădea concentraţia de substanţă activă din sânge; de asemenea, există posibilitatea ca medicamentele şi drogurile să se potenţeze reciproc, cu efecte nedorite asupra organismului.
Tratamentul ARV – HIV are cele mai bune efecte la pacienţii care iau toate sau aproape toate dozele de medicamente, respectând indicaţiile primite pentru administrarea acestora. Pentru ca tratamentul ARV – HIV să funcţioneze, este nevoie de un nivel minim de aderenţă de 95%. Asta înseamnă că, dacă luaţi tratamentul o dată pe zi, nu trebuie să rataţi (sau să luaţi incorect) mai mult de o doză pe lună. Dacă luaţi medicamentele o dată pe zi, nu trebuie să rataţi (sau să luaţi incorect) mai mult de trei doze pe lună.
Medicul curant sau farmacistul trebuie să vă dea indicaţii precise despre modul în care trebuie să luaţi medicamente. De asemenea, ar trebui să vă dea şi prospecte pe care să le puteţi consulta ori de câte ori aveţi nevoie.
Dacă aveţi nelămuriri despre modul de administrare a medicamentelor, nu ezitaţi să puneţi întrebări.
Tratamentul ARV – HIV este un angajament pe termen lung. De aceea, este important ca tratamentul să se plieze pe modul dumneavoastră de viaţă. În situaţia în care consideraţi că ar fi dificil să luaţi tratamentul aşa cum trebuie, informaţi medicul curant, pentru că este probabil să existe alte alternative la tratament.
Dacă începeţi tratamentul acum, schema ar include doar câteva pastile, administrate o dată sau de două ori pe zi. Există şi varianta tratamentului cu o singură pastilă (Atripla), luată o dată pe zi.
Sunt multe persoane care, uneori, uită să ia o doză de tratament. Nu vă impacientaţi foarte tare, dacă asta se întâmplă accidental, dar trebuie să informaţi medicul curant în situaţia în care rataţi mai multe doze. E posibil să fie schimbată schema de tratament curentă cu una pe care să vă fie mai uşor să o urmaţi.
Sunt şi alte lucruri pe care le puteţi face ca să vă asiguraţi că luaţi medicamentele aşa cum trebuie. De exemplu, unele persoane îşi pun ceasul să sune sau folosesc agende. Alţii utilizează dispenserele de medicamente pentru a ţine evidenţa dozelor.
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.