o introducere la un ''mic crestinism''

darius darius


3 Decembrie 2012, 20:54

3 utilizatori apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 

Imi permit sa fac o succinta introducere la un crestinism de baza. La randu-mi in momentul in care mi-am recunoscut faptul de a fi gay si credincios m-am intrebat care este viitorul spiritual la care trebuie sa tind. O moralitate institutionala de baza, mi-ar spune ca pot fi gay si credincios dar doar in masura in care nu practici relatii sexuale. O alta varianta simpla ar fi negarea completa a unei institutii care te incrimineaza si asa in bloc negam tot si ne vedem de treburi.

Eu am ales o varianta intre citind si descoperind o '' mica - mare '' portita care este cuvantul har ( ortodocsi) gratie ( catolici protestanti). Cuvantul nu inseamna nimic mai mult decat iubirea lui Dumnezeu care este singura masura pe care Biblia o considera ca baza a judecatii omului. Aceasta iubire la randul sau are ca masura iubirea intre oameni : iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti, se cere prin urmare nu o iubireprin comparatie sau raportata la dumnezeire ci o iubire practica in timp : acum si aici iubesc.

La randul sau Pavel cand insiruie lista celor care nu pot intra in Imparatia cerurilor printre care si noi, ''sodomitii'' - termen tehnic, adauga: dar unde abunda pacatul abunda si gratia. Adica acesta iubire trece dincolo de natura omului devenind universala. Este ceea ce se cere omului : sa iubeasca, nevorbind aici de o iubire platonica sau de o emotivitate a spiritului ci despre o toleranta si inclinatie catre ajutarea sau intelegerea aproapelui.

Revin prin a spune ca nu trebuie sa judecam la randul nostru institutii sau oameni care nu pot intelege dincolo de propriile limite o universalitate eleganta , nescandaloasa a iubirii. 

Ma intreb cati dintre noi nu vedem in cel de langa noi o simpla cantitate de materie buna pentru a ne potoli nevoile fizice , desconsiderand prin aceasta calitate lui de fiinta umana. Raul , ca ignorare a aproapelui, este universal, la randul nostru prin modul nostru ,  de multe ori agrsiv , in a cere drepturi sau a ne maifesta ignorant  chiar si intre noi ne supunem unei judecati pe care apoi o consideram nedreapta si bazata pe aceeasi ignoranta atat de raspandita si in cercul nostru. 

Cu stima 

Darius

;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Religie!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.