Homosexualii, Dragostea si Biblia


19 Decembrie 2009, 23:39

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Criticii relatiilor intre persoane de acelasi sex si, mai ales, intre mariaje de acest fel, se folosesc de Biblie pentru a-si motiva credintele. Dar critica, oare, Biblia, explicit, iubirea si casatoria intre oamenii de acelasi sex?

E intrebarea la care incearca sa raspunda Newsweek, folosindu-se de texte din Biblie si de declaratii ale unor inalte fete bisericesti de peste Ocean.

Autorul articolului atrage atentia asupra faptului ca, desi multe dintre invataturile din Biblie sunt trecute cu vederea, chiar incalcate cu buna stiinta, iar societatea nu se arata nicidecum scandalizata, un lucru despre care nici nu se vorbeste explicit in Biblie starneste atata rumoare in societatea actuala, care respecta **modern** invatamintele de acum 2.000 de ani.

Desi in Biblie, unul dintre pacatele capitale este divortul, Iisus condamnandu-l, iar apostolul Pavel indemnand oamenii sa se casatoreasca daca nu-si pot stapani impulsurile - casatoria fiind doar o alternativa, nicidecum la fel de buna precum celibatul - si niciodata, orice s-ar intampla, sa nu divorteze, mai mult de jumatate dintre mariajele de peste Ocean se sfarsesc cu un divort. Si nimeni nu-i ponegreste pe cei care **pacatuiesc** astfel.

In schimb, in California, una dintre putinele state in care casatoriile intre persoane de acelasi sex erau permise, s-a amendat legea pentru a taia homosexualilor acest drept.

Invataturile, respectate **modern**

Biblia nu ofera nici pe departe modele care ar trebui urmate in totalitate de societatea actuala: Iisus nu a fost niciodata casatorit (in ciuda celor care vor sa demonstreze contrariul), Avram a intretinut relatii sexuale cu servitoarea sa, dupa ce a descoperit ca sotia era infertila, Iacob, avea patru copii cu femei diferite, dintre care doua ii erau surori. In plus, Avram, Iacob, David, Solomon si nu doar ei erau, cu totii, poligami. Si, totusi, monogamia a devenit o norma a lumii crestine inca din secolul al VI-lea.

David si Ionatan, aparatorii cuplurilor gay

Insa, criticii homosexualilor scot Scriptura cand vine vorba despre casatoriile pe care nu le pot accepta. Asta, chiar daca invataturile nu pomenesc explicit despre acest subiect. Exista, totusi, in Biblie, cel putin un pasaj interpretabil: acela in care se vorbeste despre relatia dintre regele David si Ionatan. In timp ce aceia care critica homosexualii spun ca intre cei doi era o frumoasa prietenie platonica, restul sunt convinsi ca era vorba de dragoste, sub toate aspectele ei.

La moartea lui Ionatan, David canta despre cat de drag ii era "fratele sau", despre cat de minunata era dragostea pe care i-o daruia acesta cand era in viata, mult mai frumoasa decat cea a unei femei.

Este clar ca dragostea dintre cei doi e preamarita in Biblie. Despre ce fel de dragoste este, insa, vorba va ramane o enigma.

In plus, desi in Biblie pot fi gasite multe invataminte despre dragoste si familie, nicaieri nu se explica cine se poate uni in fata lui Dumnezeu, daca trebuie sa existe neaparat o femeie si un barbat, relateaza Newsweek.

In Vechiul Testament, conceptul de familie este fundamental, dar exemplele unei familii traditionale cu greu pot fi gasite.

In plus, familii **atipice**, fara a avea vreo legatura cu dragostea dintre persoanele de acelasi sex, au existat si in acele vremuri. Este vorba despre casatoria Mariei cu Iosif, copilul avand, totusi, nevoie de doi parinti. Casatoria celor doi, cel putin neortodoxa, este un caz de aranjament acceptat de societate pentru binele tuturor.

Biblia ofera si alte exemple de mariaje neconventionale pentru acele timpuri, cum ar fi cel al lui Moise cu o femeie straina, Sefora.
Este surprinzator cum 55% dintre persoanele care au raspuns unui sondaj Newsweek nu s-au declarat scandalizate de faptul ca heterosexualii au aventuri in afara casatoriei, considerandu-i mai morali decat pe homosexualii care sunt angajati in relatii de durata.

--------------------
Autor : Iarina Dumitrescu

Sursa: ziare.com

;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Religie!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.