Traieste cu HIV: Totul despre Lipodistrofie


25 Iunie 2011, 18:39

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 
Ce este lipodistrofia? 

“Lipo” se refera la grasime. “Distrofie” inseamna crestere anormala sau schimbare. Lipodistrofia descrie o gama de modificari ale grasimilor organismului intalnite la unele persoane care traiesc cu HIV. Lipodistrofia poate include:

  • Acumulare de grasime. In jurul intestinelor se gaseste grasimea viscerala, unele persoane dezvolta aceasta grasime fara o crestere vizibila a corpului. Termenul medical folosit pentru acest lucru este lipohipertrofie (crestere excesiva de grasime). Poate aparea o crestere a grasimii in partea dorsala a gatului si pe umeri, cat si o crestere a grasimii pe piept. Pot aparea de asemenea lipoame (acumulari de grasime, descrise ca formatiunui rotunde si mobile sub piele).

 

  • Pierdere de grasime. La unele persoane se observa o scadere a grasimii subcutanate la nivelul picioarelor, bratelor, fundului sau fetei, acest lucru facand ca venele sa para proeminente si obrajii subtiati. Termenul medical folosit pentru aceste lucruri este lipoatrofie(pierdere de grasime).

 

  • Crestere a grasimilor la nivel sanguin. Brosura “Totul despre lipide si HIV” contine mai multe informatii despre riscurile pe care le dau lipidele sanatatii tale cardiovasculare.

Ce poate cauza lipodistrofia? 

Cauzele exacte nu sunt intelese cu exactitate. Unele posibilitati includ:

Inhibitorii de proteaza(PIs). Unii cercetatori cred ca inhibitorii de proteaza slabesc activitatea unor enzime care ajuta la eliminarea excesului de grasimi si care fac adipocitele sa lucreze, acest lucru ducand la acumulare de grasime.

Analogii de nucleoside(NRTIs). Unii analogi de nucleoside pot leza mitocondria, “generatorul de energie” al celulei umane. Acest lucru poate duce la lipodistrofie (in special lipoatrofie sau pierdere de grasime). Riscul cel mai mare de a produce lipoatrofie il are Zerit (stavudine).

Alti factori de risc. Persoanele mai varstnice (peste 40 de ani), albe sau care au inceput tratamentul la valori scazute ale CD4 (sub 100) au un risc mai mare de a face lipodistrofie. Cu cat o persoana ia mai mult timp acelasi inhibitor de proteaza sau analog de nucleoside, cu atat riscul e mai mare.

Este lipodistrofia periculoasa? 

Da, poate fi. O crestere a grasimii viscerale, ca obezitatea, este un factor de risc major pentru bolile de inima si alte probleme serioase. Depozitele de grasime pot produce uneori discomfort si durere. Cele de pe spatele gatului pot duce la dureri de cap si probleme de somn, in timp ce marirea sanilor la femeie poate cauza dureri de spate. In plus, aceste schimbari ale organismului pot avea un efect asupra modului in care se vede fiecare, pot contribui la scaderea increderii in sine, pot duce la depresie, anxietate si izolare sociala.

Poate fi tratata?

Posibil. Deoarece nu se stie inca totul despre ce anume duce la aparitia lipodistrofiei nu se cunoaste cum este mai bine sa fie tratata. Dar exista cateva modalitati de a tine in frau aceasta problema, schimbarea tratamentului, exercitiile fizice, dieta si unele proceduri cosmetice pot ajuta. Felul cum riscul de aparitie al lipodistrofiei poate fi diminuat trebuie discutat cu medicul tau.


SFATURI UTILE 

Pana cand se vor cunoaste cauzele lipodistrofiei, aceste sfaturi te ajuta sa limitezi simptomele ei.

Alimentatia

O dieta sanatoasa poate ajuta, mai ales daca acumularea de grasime e problema. Discuta cu medicul tau despre asta.

Fa exercitii fizice

Exercitiile fizice pot ajuta la arderea de grasimi si la tonifierea musculaturii si inlocuirea locurilor fara grasime.

Medicamentele 

Unele medicamente ajuta la corectarea lipohipertrofiei. Intreaba medicul tau despre optiunile disponibile.

Schimba medicamentele

Unele scheme sunt associate cu riscul de aparitie al lipodistrofiei, discuta cu medicul tau despre schemele care o fac mai putin.

Nu doar un moft

Chiar daca nu rezolva cauza, procedurile cosmetice au devenit populare. Liposuctia este o procedura care elimina grasimea din unele regiuni (dar nu toate) care prezinta acumulare de grasime. In timp ce pierderile de grasime de pe obraji sau alte locuri pot fi umplute cu implanturi de grasime sau substituenti de grasime.

---------
Aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.