Prognostic: scăderea masei musculare a membrelor și grăsimea abdominală sunt asociate cu risc de deces


25 Iunie 2011, 18:13

fii primul care apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 

Pierderea masei musculare a membrelor și acumularea de grăsime abdominală sunt asociate cu un risc crescut de deces la persoanele infectate cu HIV.

Investigatorii din cadrul studiului FRAM (Redistribuirea Grăsimilor și Schimbările Metabolice din cadrul infecției cu HIV) au folosit scanări IRMpentru a monitoriza nivelurile musculare și de grăsimi la 1200 de pacienți.

Două treimi dintre acești pacienți au fost bărbați cu vârsta medie de 40 de ani și cu un index al masei corporale BMI (body mass index) de 25 – chiar la limita de supraponderabilitate.

Mortalitatea a fost monitorizată pe o perioadă de cinci ani.

Atât scăderea masei musculare a membrelor cât și acumularea de grăsime în zona abdominală au fost asociate cu o creștere a riscului de deces.

Cercetătorii au luat în considerare și alți factori asociați cu mortalitatea în cazul pacienților cu HIV.

Analiza efectuată arată că persoanele cu cele mai mici mase musculare la nivelul membrelor și cu cele mai mari acumulări de grăsime abdominală prezentau un risc de deces dublu. Cercetătorii au calculat că un procent de 15% din rata mortalității crescute, înregistrată în rândul persoanelor cu HIV poate fi atribuit acestor factori.

Totuși, lipoatrofia – pierderea grăsimii cauzată de anumite medicamente antiretrovirale, în special d4T (stauvidine, Zerit) și, într-o mai mică măsură, AZT(zidovudine, Retrovir) – nu a fost pusă în relație cu creșterea riscului de deces.

Ce implicații decurg din această cercetare?

Pierderea musculară și acumularea de grăsime fac parte din procesul natural de îmbătrânire.

Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că indexul BMI nu a reprezentat întodeauna o măsură exactă a compoziției unui organism. Ca alternativă, aceștia au propus evaluarea acumulărilor de grăsime abdominală prin măsurarea circumferinței abdominale.

Studiile efectuate la persoane HIV-negative au arătat că forța musculară este un important marker de prognostic. Cercetătorii s-au arătat încrezători pentru că acest fapt pare să sugereze că exercițiul fizic poate ajuta la îmbunătățirea prognosticului la persoanele cu HIV.

 

Sursa: senspozitiv

;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.