Prevenirea in cuplurile serodiscordante HIV: nu doar uzul prezervativelor


21 Iunie 2011, 18:55

un utilizator apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 

Promovarea doar a folosirii prezervativului ar putea sa nu fie cea mai potrivita strategie de prevenire a HIV in cadrul cuplurilor serodiscordante, conform unei cercetari prezentata la a cincisprezecea Conferinta a British HIV Association. Oricum, cercetatorii au descoperit ca a existat putina cunostinta despre, sau folosire a altor metode de prevenire a HIV, cum ar fi profilaxia post-expunere (PEP) sau impactul incarcaturii virale asupra infectiozitatii.

Investigatorii au recrutat 38 cupluri serodiscordante (in care un partener este HIV-pozitiv, celalalt HIV-negativ) pentru un studiu prospectiv cu durata de trei ani. Majoritatea (30) cuplurilor erau formate din barbati gay. Pentru a fi incluse in studiu cuplurile trebuiau sa se afle in relatia lor de cel putin doi ani si sa fi fost expuse la cel putin 20 de episoade separate de contact sexual anal sau vaginal neprotejat in ultimele douasprezece luni.

Cuplurile au fost intervievate despre cunostintele lor legate de unele probleme cum ar fi PEP, incarcatura virala si infectiozitatea, si despre motivele pentru care s-au angajat in acte sexuale neprotejate. Investigatorii au ipotetizat ca au existat trei factori probabili care stau la baza existentei sexului neprotejat in cadrul relatiilor: esecul in a intelege mecanismele de transmitere a HIV; motive emotionale; si o nepasare legata de consecintele transmiterii HIV.

Au existat foarte putine cunostinte despre disponibilitatea PEP, o perioada scurta de tratament antiretroviral care este administrat dupa expunerea la HIV in scopul de a preveni infectarea. Doar 16% dintre partenerii HIV-negativi si 32% dintre partenerii HIV-pozitivi stiau de existenta PEP. Doar un cuplu a declarat ca a folosit macar o data PEP. O femeie HIV-pozitiva a fost circumspecta despre valoarea PEP, spunand investigatorilor ca frecventa cu care ea si partenerul ei au contacte sexuale neprotejate ar insemna ca “el ar avea nevoie de ea in fiecare saptamana”.

Au existat lipsuri si despre intelegerea impactului incarcaturii virale asupra infectiozitatii.

Cu toate acestea, cuplurile chiar au relatat folosirea unor strategii pentru a incerca si a reduce riscul de transmitere a HIV. La cuplurile gay, acest lucru a inclus faptul ca partenerul HIV-negativ era partenerul activ, iar majoritatea barbatilor HIV-pozitivi au declarat ca nu au ejaculat niciodata in interiorul partenerului lor atunci cand aveau contact sexual neprotejat.

Insa au fost folosite si metode de reducere a riscului nedovedite a fi eficiente; unul dintre barbati si-a exprimat convingerea ca masturbarea cu cateva zile inainte de a avea contact sexual neprotejat ducea la eliminarea HIV din sperma; alta persoana a declarat ca el crede ca transmiterea nu era posibila daca el avea o valoare mare a CD4.

In general, partenerul HIV-pozitiv era mai ingrijorat despre riscul de transmitere decat cel HIV-negativ. Motivele emotionale au reprezentat factori cheie, unii indivizi dezvaluind ca intimitatea si increderea au fost motive importante pentru sexul neprotejat. Cu toate acestea, o femeie de origini africane a declarat ca in cultura si relatia ei nu era posibil ca o femeie sa refuze contactul sexual cu barbatul ei.

Displacerea folosirii prezervativului a fost un alt motiv des invocat pentru sexul neprotejat. Altii au declarat ca prezervativele le cauzau disfunctie erectila sau le aminteau ca HIV este prezent in relatie. Insa, unele cupluri au spus investigatorilor ca ei nu au discutat niciodata motivele pentru care nu foloseau prezervativul.

Partenerii HIV-negativi, mai degraba decat cei HIV-pozitivi, au fost in general mai optimisti in legatura cu consecintele care pot aparea o data cu transmiterea HIV. Unul dintre barbatii HIV-negativi a spus ca “mai devreme sau mai tarziu va aparea un leac”. Participantii la studiu HIV-negativi au declarat ca nu va exista invinovatire daca transmiterea va aparea. Unul dintre barbatii HIV-negativi a declarat cercetatorilor: “Acest lucru il va supara pe el mai mult decat pe mine”, in timp ce partenerul sau a declarat: “Daca el se infecteaza din cauza mea, nu stiu cum o sa traiesc cu lucrul asta”.

Investigatorii au mai descoperit ca partenerii HIV-negativi se simteau izolati si nu stiau unde pot discuta experientele lor cu indivizi aflati in aceeasi situatie.

”Un mesaj care sa acopere toate masurile sexului protejat pare neadecvat pentru toate cuplurile serodiscordante HIV”, au declarat investigatorii, “asigurarea unei discutii deschise despre riscuri si identificarea barierelor date de folosirea prezervativului ar avea un sens mai mare decat promovarea abordarii 100% a prezervativului”. Investigatorii au sugerat ca declaratia doctorilor elvetieni din anul 2008, care spunea ca, in anumite circumstante, indivizii care iau terapie antiretrovirala si au incarcatura virala nedetectabila nu sunt infectiosi pentru partenerii lor sexuali, ofera o posibila cale de abordare.

Insa, o cercetare separata prezentata la conferinta de catre investigatori de la centrul de spalare a spermei din cadrul Chelsea and Westminster Hospital, Londra, a aratat ca 10% dintre barbatii cu incarcatura virala nedetectabila in sange aveau o incarcatura virala “semnificativa” in sperma lor. Atunci cand li s-a cerut sa defineasca “semnificativa”, investigatorii prezenti au spus ca acest lucru insemna ca HIV poate fi detectat, insa nu au putut spune daca erau prezente cantitati de virus potential infectioase.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.
;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.