Îngrijirile pentru HIV în regiuni cu resurse limitate: încărcătura virală nu este esențială


25 Iunie 2011, 18:02

un utilizator apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 

Două studii arată că în țările mai sărace, încărcătura virală nu este esențială pentru a lua decizia de a schimba tratamentul antiretroviral.

S-a arătat că monitorizarea numărului de celule CD4 și a simptomelor clinice constituie un ghid de încredere în decizia asupra momentului de schimbare a terapiei antiretrovirale.

Primul studiu a fost efectuat în Tailanda.

Acest studiu a comparat rezultatele obținute la pacienții cărora li s-a schimbat tratamentul după ce le-a crescut încărcătura virală, cu cele obținute la pacienții a căror terapie a fost schimbată în condițiile unei scăderi cu 30% a numărului de celule CD4.

Niciun fel de avantaje pe termen lung nu au putut fi asociate cu schimbările de tratament ghidate după încărcătura virală. Ratele de deces și noi îmbolnăviri definitorii pentru SIDA au fost comparabile cu cele înregistrate la pacienții cărora li s-a schimbat terapia după scăderi substanțiale ale numărului de celule CD4.

Un alt studiu efectuat în Camerun a raportat rezultate similare. Acest studiu nu a identificat o diferență semnificativă între riscul de deces, rata de progresie a bolii, supresia virală sau rezistența la medicamente înregistrate la pacienți în funcție de monitorizare și schimbarea terapiei pe baza semnelor clinice sau a markerilor de laborator (precum numărul de celule CD4 și încărcătura virală) pe parcursul celor doi ani de evaluare.

 

Sursa: senspozitiv

;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.