Cum sa te feresti de Hepatita C


21 Iunie 2011, 19:44

un utilizator apreciaza, Ce parere ai despre acest articol?

;
 

Nu se ştie exact cum se transmite hepatita C, pe cale sexuală, în cazul bărbaţilor gay HIV pozitivi. Până vom afla răspunsul la această întrebare, Derek Thaczuk încearcă să ne explice ce ar trebui să facem ca să nu ne infectăm şi cu virusul hepatic.

Transmiterea virusului hepatitei C (HCV) prin contact sexual a fost pusă sub semnul întrebării de la început. În ciuda îndoielilor iniţiale, se ştie în momentul de faţă că bărbaţii seropozitivi HIV contractează virusului prin practicarea sexului cu alţi bărbaţi (şi bărbaţii seronegativi HIV se infectează cu HCV pe cale sexuală, deşi, în cazul lor, ratele de infecţie sunt mult mai mici). Deşi nu este o concluzie definitivă, studiile efectuate sugerează că prevenirea coinfecţiei depinde de riscul la care ne expunem în timpul actului sexual.

În cele mai multe cazuri, hepatita C se transmite prin contact cu sânge infectat: prin ace de seringă nesterile, prin folosirea în comun a acelor şi a altor echipamente pentru droguri injectabile. De asemenea, se poate transmite la naştere, de la mamă la făt. (Înainte de 1990, când testarea sângelui donat a devenit obligatorie, multe persoane s-au infectat prin transfuzii de sânge şi alte produse obţinute din sânge infectat.)

La început, s-a crezut că HCV se transmite doar prin contact cu sângele infectat. Cercetările iniţiale, pe cupluri heterosexuale, au arătat că transmiterea pe cale sexuală este extrem de rară, chiar şi în cazul cuplurilor monitorizate pe o perioadă de mai mulţi ani. 1

Totuşi, realitatea s-a dovedit a fi diferită în cazul bărbaţilor gay şi bisexuali, HIV pozitivi. În ciuda scepticismului iniţial, s-a dovedit în timp că practicarea sexului cu alţi bărbaţi este cauza principală a izbucnirii epidemiilor de hepatită C în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali din mai multe ţări.

Primele studii au fost făcute publice în Marea Britanie, în 2002, când medicii de la două dintre cele mai mari clinici londoneze pentru persoane HIV pozitive au raportat cazuri noi de hepatită C în rândul bărbaţilor gay, care nu au folosit ace de seringă şi nu s-au expus nici la alţi factori cunoscuţi că ar prezenta risc de infectare cu HCV, cu excepţia practicării sexului neprotejat. Numărul cazurilor a crescut continuu în Marea Britanie. Aceeaşi cale de transmitere a virusului a făcut obiectul unor studii efectuate în Olanda2, Elveţia3, Franţa4, Germania, Australia5 şi SUA.6 (Hepatita C are şi un ”paşaport internaţional”: analize genetice detaliate au arătat că se transmite dintr-o ţară în alta cu ajutorul bărbaţilor HIV pozitivi7.)
Rate de infecţie în creştere

Ratele de coinfecţie cu hepatită C (pe orice cale, sexuală sau de altă natură) sunt în creştere în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali, HIV pozitivi, din Londra şi Brighton. Conform datelor puse la dispoziţie de clinicile de specialitate din cele două oraşe, 389 de bărbaţi gay sau bisexuali, HIV pozitivi, au fost diagnosticaţi cu hepatită C între 2002 şi 2006 (352 în Londra şi 36 în Brighton).8 Ratele de infecţie cu HCV au crescut cu 20% pe an în perioada menţionată, de la 56 de cazuri depistate în 2002, la 91 în 2006 şi se pare că tendinţa de creştere se manifestă în continuare.9

În aceeaşi perioadă, au fost depistate doar 6 cazuri de hepatită C în rândul bărbaţilor HIV negativi (sau care nu îşi cunoşteau statutul). De fapt, în toate ţările, epidemiile se limitează la comunităţile de bărbaţi HIV pozitivi. Deocamdată, nu s-a putut găsi o explicaţie clară, dar ne vom întoarce la asta mai târziu.

Ce practici sexuale sunt cele mai riscante?

Fisting-ul a fost identificat frecvent ca fiind practică sexuală cu cel mai mare risc de transmitere a HCV. În unul dintre cele mai mari studii derulate în Marea Britanie, au fost comparate datele puse la dispoziţie de 60 de bărbaţi gay, HIV pozitivi, infectaţi recent cu HCV, cu cele a 130 de bărbaţi gay, HIV pozitivi, care nu aveau hepatită C (grup de referinţă). S-a ajuns la concluzia că probabilitatea ca bărbaţii activi în fisting să contracteze HCV este de trei ori mai mare faţă de bărbaţii din grupul de referinţă, iar în cazul bărbaţilor pasivi la fisting este de patru ori mai mare. 10 Într-un alt studiu efectuat cu 300 de bărbaţi, s-a ajuns la concluzia ca riscul de transmitere a HCV este nouă ori mai mare în rândul bărbaţilor care practică fisting, decât în cazul celorlalţi; totuşi, această estimare s-a bazat doar pe un număr de unsprezece cazuri noi de infectare cu HCV apărute în grupul ce a făcut obiectul studiului. 11

Cu toate acestea, hepatita C a apărut şi la bărbaţii care nu au practicat fisting-ul şi nu au avut nici alte contacte sexuale anale ”grele”. Cel puţin un studiu despre bărbaţii gay, HIV pozitivi, din Hew York a arătat că fisting-ul nu este mult mai riscant decât sexul anal neprotejat (e posibil ca diferenţă faţă de studiul englezesc să reflecte căi de transmitere a infecţiei diferenţiate în funcţie de comportamentul sexual specific fiecărei locaţii).12 Deşi fisting-ul este responsabil pentru apariţia unui număr semnificativ de noi cazuri de hepatita C, această practică nu este singurul vector de transmitere pe cale sexuală a HCV.

S-a constat că şi alte activităţi sexuale sporesc riscul de infectare cu HCV şi anume: folosirea jucăriilor sexuale (dildo-uri), sexul în grup, numărul mare de parteneri, folosirea drogurilor în timpul partidelor de sex, rimming-ul şi existenţa infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi sifilisul şi herpesul.13, 14, 15 S-a ajuns la concluzia că, dintre acestea, cea mai frecventă modalitate de infectare cu HCV a fost sexul anal neprotejat.

În prezent, mulţi dintre experţi consideră că un număr din ce în ce mai mare de bărbaţi se infectează prin practicarea sexului anal neprotejat. „Sunt de părere că modalitatea principală de transmitere a HCV s-a schimbat”, spune Martin Fisher, consultant medical la Brighton & Sussex Hospitals NHS Trust. „În cazul primilor pacienţi, majoritatea erau persoane ce practicau mai mult decât sexul anal. Era vorba despre bărbaţi care aveau mai mulţi parteneri, foloseau jucăriile sexuale şi practicau fisting-ul. Mulţi dintre aceştia erau, în acelaşi timp, şi utilizatori de droguri. Acum, majoritatea persoanelor intervievate, la care se depistează o infecţie HCV nouă, spun că nu s-au expus acestor factori de risc, exceptând sexul neprotejat.”

În SUA, unde hepatita C transmisă pe cale sexuală a apărut relativ recent în comunitatea gay, se pare că transmiterea virusului are loc mai mult prin sex neprotejat, decât prin practicarea fisting-ului. Daniel Fierer, profesor universitar asistent la New Yorks Mount Sinai School of Medicine a fost unul dintre cercetătorii ce au participat la studiul menţionat mai sus. El spune că, deşi studiul a avut ca obiect un număr redus de participanţi, metoda de analiză statistică utilizată a fost foarte riguroasă. „După ce am exclus persoanele care consumau droguri injectabile, am constatat că nu fisting-ul şi sexul sub influenţa drogurilor prezentau cel mai mare risc, ci sexul neprotejat, ca partener pasiv. Infecţia nu a fost transmisă la partenerii activi.”

Sângele sau sperma?

Chiar dacă au fost identificate practicile ce prezintă cel mai mare risc de infectare, modul în care se transmite HCV nu este încă foarte clar. Cum spune Daniel Fierer: „Bărbaţii care se infectează sunt implicaţi în mai multe activităţi riscante. Am reuşit să identificăm contextul în care are loc transmiterea virusul, dar nu şi cauzele specifice care favorizează aceasta”.
Legătura dintre fisting şi transmiterea HCV sugerează faptul că virusul se transmite mai uşor prin ţesutul rectal traumatizat – o explicaţie ce pare plauzibilă şi este, intuitiv, „corectă”. Ţesutul rectal, puternic vascularizat şi sensibil, este traumatizat cu uşurinţă de practici ca fisting-ul sau utilizarea de dildo-uri şi alte jucarii sexuale de dimensiuni mari, permiţând virusului să treacă cu uşurinţă în organism. Teoretic, ţesutul rectal este vulnerabil la infecţii chiar şi în absenţa practicilor sexuale „dure”.

„Majoritatea persoanelor incluse în studiu, la începutul acestuia, au declarat că au parteneri multipli, că se implică în activităţi sexuale intense, cum ar fi fisting-ul şi utilizarea jucăriilor sexuale, şi că iau droguri recreaţionale în mod frecvent. În majoritatea cazurilor de hepatită C acută, diagnosticate recent, pacienţii nu mai declară că s-au expus acestor factori de risc, cu excepţia sexului neprotejat.”
Martin Fisher - Brighton and Sussex, Hospitals NHS Trust


Virusul trebuie să găsească o cale de a se transmite de la partenerul infectat, dar modul efectiv în care se întâmplă asta face subiectul dezbaterilor medicale. Infectarea se face prin sânge, spermă sau ambele? Transmiterea virusului prin spermă este o problemă în discuţie. Studiile au arătat că există cantităţi de virus în spermă, mici, dar detectabile, la 10 – 40 % dintre bărbaţii infectaţi cu HCV.16 Atât Fisher, cât şi Fierer au atras atenţia că, la bărbaţii HIV pozitivi, cantitatea de HCV în spermă este mai mare decât în cazul bărbaţilor HIV negativi. Totuşi, chiar şi la bărbaţii HIV pozitivi, cantitatea de virus în spermă este destul de mică pentru a trezi îndoieli cu privire la această cale de transmitere. Într-un studiu restrâns, de dată recentă, desfăşurat în Marea Britanie cu o minoritate de bărbaţi ce prezentau coinfecţie cu HCV, s-au constatat cantităţi de virus în spermă la nivelul a câteva sutimi de procent din cantităţile de virus din sânge. În acest studiu, HCV seminal a fost de 230 UI/ml (UI – unităţi internaţionale) sau mai puţin. O unitate internaţională poate varia între 0,9 şi 5,2 copii/ml, în funcţie de metoda de măsurare, ceea ce înseamnă între 200 şi 1200 de copii/ml. Totuşi, în cele mai multe cazuri, încărcătura virală detectată a fost de sub 150 copii/ml, indiferent de metoda utilizată. În schimb, cantităţile de virus în sânge ating de obicei valori de milioane de copii/ml.17

Cele mai riscante activităţi

Se poate spune că practicile sexuale riscante, fie că e vorba de sex neprotejat sau fisting, contribuie la transmiterea virusului: cu cât te implici în mai multe activităţi riscante, cu atât creşte probabilitatea de a contracta HCV. Aceasta e concluzia la care a ajuns un studiu efectuat pe un grup de bărbaţi din Marea Britanie, în care au fost luaţi în calcul patru factori de risc: sexul anal neprotejat, sexul în grup, consumul de droguri recreaţionale şi practicile traumatizante pentru mucoase, precum fisting-ul şi folosirea jucăriilor sexuale. Riscul de infectare creşte de nouă ori în cazul persoanelor implicate în două dintre activităţile descrise şi de 23 de ori la bărbaţii care practică trei sau patru dintre ele. 18

Partidele de sex în grup oferă şi mai multe oportunităţi pentru transmiterea virusului. Într-un studiu efectuat în Germania, s-a ajuns la concluzia că, chiar dacă sexul neprotejat era practicat de majoritatea bărbaţilor din grup, doar fisting-ul (ca pasiv), sângerările rectale şi folosirea drogurilor în timpul partidelor de sex în grup sunt activităţi cu risc semnificativ de infectare. Cercetătorii au avansat supoziţia că, în cazul partidelor de sex în grup, unele persoane pot servi drept „purtători” şi transmit HCV de la un individ la altul. 19 Este vorba, în special, de bărbaţii activi în fisting, care au mai mulţi parteneri pasivi în aceeaşi sesiune şi care pot „purta” sângele infectat cu HCV de la unul la altul.

Deşi nu toată lumea este de acord cu această ipoteză, Fierer consideră că este o „explicaţie forţată”, se poate spune că partidele de sex în grup prezintă o mulţime de riscuri. De multe ori, acestea implică exclusiv sexul neprotejat între persoane HIV pozitive care ăşi aleg partenerii în funcţie de statut (adică practică sex neprotejat numai cu persoane HIV pozitive) şi, de asemenea, implică deseori practici sexuale dure şi folosirea drogurilor recreaţionale. Toate acestea la un loc creează un cadru perfect pentru transmiterea HCV.

Rolul HIV

Având în vedere că apar mult mai multe cazuri de bărbaţi HIV pozitivi infectaţi cu HCV, decât bărbaţi HIV negativi, e clar că HIV are un rol important în transmiterea HCV. Nu se ştie cu precizie, însă, care este acest rol. E posibil ca, mai mult decât cauzele biologice, comportamentul să fie, cel puţin parţial, motivul acestei stări de fapt. Fisher a declarat că „e posibil ca o persoană ce a fost depistată recent cu HIV să treacă printr-o perioadă de expunere mare la risc, inclusiv la riscul de infectare cu HCV.”

Mai exact, se pare că mulţi bărbaţi HIV pozitivi au contractat hepatita C pe cale sexuală, la scurt timp după infectarea cu HIV. Într-un studiu derulat la St Mary`s Hospital din London, s-a ajuns la concluzia că 7% dintre bărbaţii diagnosticaţi cu HIV la acest spital, între 1999 şi 2006, au ajuns să fie infectaţi şi cu HCV, pe cale sexuală. În medie, perioada între infectarea cu HIV şi diagnosticarea hepatitei C a fost de aproape doi ani. 20

Totuşi, diferenţele de comportament sexual dintre bărbaţii HIV pozitivi şi HIV negativi nu pot explica diferenţa enormă dintre ratele de infecţie cu HCV. Martin Fisher spune că „dacă acesta ar fi singurul motiv, ar fi trebuit să putem observa mai multe elemente comune pacienţilor HIV pozitivi şi HIV negativi. De aceea, cred că se întâmplă şi ceva legat de imunitate, ceva ce încă n-am descoperit, dar care expune persoanele HIV pozitive la un risc mai mare de a contracta HCV.”

Sexul & drogurile

Folosirea drogurilor recreaţionale ca stimulent sexual este un alt factor indentificat constant în studii ca prezentând risc de transmitere a hepatitei C. Aceasta se poate datora modului în care drogurile influenţează sexul (bărbaţii pasivi la fisting sunt mai predispuşi să folosească droguri) şi/sau modului efectiv în care sunt administrate drogurile – şi s-ar putea ca bărbaţii gay care folosesc droguri să nu fie conştienţi de toate aceste riscuri.
De exemplu, se ştie că HCV se transmite cu uşurinţă prin intermediul paielor sau altor dispozitive folosite pentru drogurile care se trag pe nas: când un pai este transmis de la unul la altul, cantităţi minuscule de sânge pot să treacă de la o persoană la alta, prin membrana nazală. Folosirea acelor de seringă, cu toate riscurile potenţiale de transmitere a HCV, nu este o practică necunoscută persoanelor gay. HCV se poate transmite uşor şi prin intermediul altor echipamente, nu numai a acelor. Lingurile şi alte ustensile folosite la dizolvarea drogurilor injectabile, filtrele utilizate pentru diferitele substanţe pot ajuta la transmiterea cu uşurinţă a HCV de la un ac folosit la altul steril.

Ce trebuie să facă un bărbat HIV pozitiv?

Binenţeles că mulţi bărbaţi gay HIV pozitivi folosesc prezervativul, nu se implică în fisting sau sex în grup; pentru aceştia, probabilitatea de a contracta HCV este minimă. La cealaltă extremă, se află cei care practică fistingul, sexul în grup şi utilizează droguri. Ce se întâmplă, însă, cu bărbaţii HIV pozitivi care au decis să practice sex neprotejat exclusiv cu persoane HIV pozitive, dar care nu se implică în alte activităţi intense, ca fistingul sau sexul în grup? În cazul lor, există cele mai mari incertitudini referitoare la riscul de infectare cu HCV şi, în situaţia dată, cel mai bun sfat este să fie precauţi.

Martin Fisher: „Ne-ar face plăcere să putem spune: HCV se transmite aşa şi, de aceea, trebuie să procedaţi astfel ca să evitaţi infectarea. Din nefericire, cred că suntem prea la început ca să putem oferi sfaturi clare şi cred că trebuie să fim sinceri în privinţa asta. Trebuie să le spunem oamenilor ceea ce ştim: că, prin practicarea activităţilor sexuale în care apare expunerea la sperma, este probabil ca riscul de infectare să crească şi că, în cazul expunerii la sânge infectat, riscul creşte cu siguranţă.”

Daniel Fierer a ajuns la concluzia că: „persoanele gay trebuie să fie conştiente că HCV se poate transmite pe cale sexuală. Din nefericire, acesta este un risc nou la care se expun bărbaţii HIV pozitivi care au decis să practice sex neprotejat exclusiv cu persoane HIV pozitive. Haideţi să presupunem că riscul este semnificativ şi să ne luăm măsuri de prevenire. Chiar dacă nu e un lucru popular, măcar e simplu de aplicat.”

O problemă care poate să apară este faptul că bărbaţii HIV pozitivi care au decis să practice sex neprotejat exclusiv cu persoane HIV pozitive deja nu mai răspund la mesajele de prevenire (atâta timp cât ei nu mai ţin cont nici de posibilitatea reinfectării cu tulpini de HIV rezistente, de lucruri ca „prezervativele trebuie utilizate de toată lumea”).

„Găsirea modului în care informaţiile să ajungă la bărbaţii HIV pozitivi care practică sexul neprotejat a fost o provocare majoră pentru organizaţia din care fac parte”, spune Marc Thompson de la Terrence Higgins Trust (THT). „Ştiam că avem de a face cu bărbaţi foarte bine informaţi cu privire la problemele legate de sexul protejat, care nu răspundeau la mesajele de prevenire obişnuite şi care deja luaseră decizii majore referitoare la sănătatea lor sexuală”.

Prima decizie a fost să asculte întâi şi să vorbească după aceea. THT a organizat întîlniri cu grupuri ţintă şi cu alte persoane, cu bărbaţi care prezentau cel mai mare risc de infectare cu HCV, cei care practicau fisting-ul, alte activităţi sexuale dure şi care foloseau droguri. Mesajul bărbaţilor HIV pozitivi, care aveau şi o coinfecţie cu HCV, pentru ceilalţi membri ai comunităţii a fost că hepatita C nu este o doar alta ITS. „Bărbaţii gay se gândesc la infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) ca la ceva care se tratează de cele mai multe ori cu uşurinţă: o consultaţie medicală, câteva pastile şi se rezolvă.” Bărbaţii din grupurile de discuţii ne-au solicitat să punem accent „pe cât de mult afectează hepatita C organismul şi pe diferenţa majoră dintre tratamentul HCV şi tratamentele pentru alte ITS.” Thompson a declarat că acesta trebuie să fie mesajul: „tratamentul HCV este unul pe termen lung şi este greu de tolerat”.

Astfel, ne întoarcem la întrebarea: care este cel mai bun mesaj de prevenire, dacă nu se ştie cu certitudine care sunt factorii de risc? „Încercăm să prezentăm toate informaţiile, în forma în care dispunem de ele”, spune Thomson. „Nu suntem poliţia prezervativelor, dar nu putem exclude sexul anal neprotejat dintre căile de transmitere a HCV; trebuie să vorbim despre el, la fel cum trebuie să facem cunoscute şi celelalte date de care dispunem până în prezent.”
La sfârşit, trebuie menţionat şi un alt factor care este probabil să contribuie la transmiterea hepatitei C, la fel de mult ca şi la înrăutăţirea condiţiilor generale de viaţă a celor infectaţi: teama, ruşinea şi stigmatul asociat afecţiunii. Bărbaţii gay cu hepatită C au spus că se simt „murdari, promiscui, izolaţi şi ruşinaţi”. Ei au identificat HCV ca fiind noul „elefant dintr-o cameră”, ceva de care bărbaţii gay „sunt speriaţi, dar despre care nimeni nu vorbeşte”. Bărbaţii cu coinfecţie HCV au descris situaţia ca fiind una discriminatorie (”noi şi ei”); datorită dublei infecţii sunt excluşi din grupul celor care sunt doar HIV pozitivi. 21

Ca şi comunitate, e clar că trebuie să-i ajutăm pe bărbaţii HIV pozitivi să evite coinfecţia cu HCV. Pe de altă parte, în timp ce luptăm împotriva stigmatizării persoanelor seropozitive HIV, ar fi o ironie cruntă ca, în interiorul comunităţii, să acceptăm persoanele care sunt infectate cu virusul HIV şi să întoarcem spatele celor infectaţi cu alt virus.

Bibliografie

1. Marincovitch B et al. Absence of hepatitis C virus transmission in a prospective cohort of heterosexual serodiscordant couples. Sex Transm Infect 79:160-162, 2003.
2. Gotz HM et al. A cluster of acute hepatitis C virus infection among men who have sex with men – results from contact tracing and public health implications. AIDS 19: 969-974, 2005.
3. Rauch A et al. Unsafe sex and increased incidence of hepatitis C virus infection amongst HIV-infected men who have sex with men: the Swiss Cohort Study. Clin Infect Dis 41 (online edition), 2005.
4. Ghosn J et al. Increase in HCV incidence in HIV-1-infected women and men followed in the French PRIMO cohort. 13th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Denver, abstract 843, 2006.
5. Matthews GV et al. Further evidence of HCV sexual transmission among HIV-positive men who have sex with men: response to Danta et al. AIDS 45: 2112-2113, 2007.
6. Fierer DS et al. Liver Fibrosis during an Outbreak of Acute Hepatitis C Virus Infection in HIV-Infected Men: A Prospective Cohort Study. Journal of Infectious Diseases 198:683–686, 2008.
7. Danta M et al. Evidence of international transmission of HCV in pan-European study of HIV-positive men who have sex with men (MSM). 4th International AIDS Society Conference on HIV Treatment and Pathogenesis, Sydney, abstract TUAB201, 2007.
8. Giraudon I et al. Increase in diagnosed newly acquired hepatitis C in HIV-positive men who have sex with men across London and Brighton, 2002–2006: is this an outbreak? Sex Transm Infect 84:111–116, 2008.
9. Ruf M et al. Setting up an enhanced surveillance of newly acquired hepatitis C infection in men who have sex with men: a pilot in London and South East region of England. Euro Surveill 13(47):pii=19042, 2008. Available online: www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19042
10. Danta M et al. Recent epidemic of acute hepatitis C virus in HIV-positive men who have sex with men linked to high-risk sexual behaviours. AIDS 11;21(8):983-91, 2007.
11. Turner JM et al. Behavioural predictors of subsequent hepatitis C diagnosis in a UK clinic sample of HIV-positive men who have sex with men. Sex Transm Infect 82: 298–300, 2006.
12. Fierer DS et al. Characterization of an Outbreak of Acute HCV Infection in HIV-infected Men in New York City. 16th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Montreal, abstract 802, 2009.
13. Aizen K et al. Acute hepatitis C (HCV) in a cohort of HIV-positive homosexual men – patient characteristics, risk factors and outcomes. 9th Annual Meeting of the British HIV Association, Manchester, abstract P45, 2003.
14. Danta M et al. Evidence for sexual transmission of HCV in recent epidemic in HIV-infected men in South-East England. 56th Annual Meeting of the American Association for the Study of Liver Diseases, San Francisco, abstract 67040, 2005.
15. Turner JM et al. Behavioural predictors of subsequent hepatitis C diagnosis in a UK clinic sample of HIV-positive men who have sex with men. Sex Transm Infect 82: 298-300, 2006.
16. E.g. Leruez-Ville M et al. Detection of hepatitis C virus in the semen of infected men. Lancet 356: 42 – 43, 2000.
17. Turner J et al. Hepatitis C viral load in semen of HIV-positive men during acute and chronic hepatitis infection. 2nd Joint BHIVA/BASHH Conference, Manchester, abstract O5, 2010.
18. Danta M et al. Evidence for sexual transmission of HCV in recent epidemic in HIV-infected men in the UK. 13th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Denver, abstract 86, 2006.
19. Schmidt AJ et al. The trouble with bleeding: why do HIV-positive gay men get hepatitis C?. 12th European AIDS Conference, Cologne, BPD 1/7, 2009.
20. Fox J et al. Increasing incidence of acute hepatitis C in individuals diagnosed with primary HIV in the United Kingdom. AIDS 22: 666–668, 2008.
21. Owen, G An `elephant in the room`? Stigma and hepatitis transmission among HIV-positive `serosorting` gay men. Culture, Health and Sexuality 10: 601–610, 2008.


;
 

Apreciez sfatul

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.