• webbie webbie

  Quick link: #post166

  Testarea HIV  

  Testul HIV este un test indirect, care indică prezenţa în organism a anticorpilor împotriva HIV, iar nu a virusului propriu zis.

  Din momentul infectării, organismul are nevoie de 3 până la 6 luni (uneori chiar mai mult) pentru a produce anticorpi care vor fi identificaţi cu ajutorul testului HIV. De aceea, testul HIV va indica un rezultat precis de-abia după ce trece această perioadă de 2-6 luni - numită "fereastră imunologică".

  Cu alte cuvinte, dacă ieri, de exemplu, ai avut un contact sexual neprotejat şi îţi faci testul mâine sau chiar peste o lună, rezultatul nu va fi concludent. În cazul în care te decizi să faci acest test, este important să te adresezi centrului de consiliere şi testare unde personalul specializat îţi poate oferi toate informaţiile necesare.

  De ce se recomandă consilierea şi testarea HIV?
  Poate consideri că nu te-ai expus niciodată riscului de a te infecta. Că ai putea recunoaşte "dintr-o privire" o persoană infectată şi prin urmare te-ai proteja imediat. Ţine cont însă de faptul că o persoană infectată cu HIV nu are nici un semn distinctiv. Nu scrie pe fruntea nimănui dacă este infectat sau nu. În plus, nu te baza pe faptul că partenerul/a îţi va spune dacă este seropozitiv/ă, s-ar putea să se teamă să-ţi destăinuiască un asemenea secret.
  Cel mai adesea însă partenerul/a nu ştie că este infectat/ă.
  De aceea este bine să-ţi faci testul HIV. În primul rând, pentru a afla care este starea ta de sănătate. În cazul în care descoperi că eşti infectat, vei putea beneficia de îngrijire medicală de specialitate şi de asemenea, vei putea preveni şi infectarea altor persoane.

  Se recomandă testarea mai ales în situaţii în care:
  Ai avut un contact sexual neprotejat.
  Ai avut sau ai parteneri sexuali multipli.
  Ai suferit o intervenţie chirurgicală sau o transfuzie de sânge.
  Ai primit tratamente injectabile şi ai fost spitalizat.
  Eşti însărcinată sau doreşti să ai un copil.
  Foloseşti droguri injectabile.
  Doreşti să te căsătoreşti sau să începi o relaţie stabilă.
  Când se face testul HIV?
  Rezultatul testului este concludent doar dacă îl faci la aproximativ 6 luni de la momentul presupusei infectări. Este important însă că imediat după expunerea la risc să consulţi specialiştii unui Centru de Consiliere şi Testare, pentru a evalua împreună situaţia şi pentru a evita să te mai expui şi altor riscuri de infectare (de exemplu sex fără prezervativ).

  Ce este testul HIV ?
  Cel mai des folosit tip de test este ELISA, test pentru depistarea anticorpilor anti-HIV. Există şi alte metode de testare, cele directe, care evidenţiază prezenţa virusului în sânge; acestea sunt însă folosite mai ales în cercetare, fiind foarte laborioase şi scumpe.

  Unde te poţi testa
  Unele Direcţii Judeţene de Sănătate Publică din România au deschis, în colaborare cu Fundaţia Romanian Angel Appeal, Centre de Consiliere şi Testare. În aceste centre, beneficiezi de consiliere gratuită. Testarea este de asemenea gratuită, în limita a doua testări pe an, pentru fiecare persoană. Poţi afla adresa şi numărul de telefon al acestor Centre de Consiliere şi Testare citind secţiunea 'HIV/SIDA: Resurse şi adrese utile' de pe acest site.

  Testarea HIV se efectuează contra cost şi în alte laboratoare private sau clinici, dar de cele mai multe ori, acestea nu oferă şi consiliere. Pentru a afla unde poţi face testul HIV în oraşul în care locuieşti, adresează-te Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. Informaţii despre centrul de testare poţi solicita şi de la medicul tău de familie sau de la personalul centrelor de planificare familială.

  Când vei ajunge la centrul de testare, un consilier specializat îţi va explica cum se face testul, când şi cum ţi se va comunica rezultatul. Vei avea ocazia să spui consilierului: din ce motive consideri că ai fost într-o situaţie riscantă, care crezi că va fi rezultatul testului şi cum crezi că vei reacţiona, indiferent de rezultatul testului. Discuţia este confidenţială, iar consilierul nu va judeca stilul tău de viaţă şi nu-ţi va face morală. Trebuie însă să fii sincer, cu el şi cu tine, pentru că numai în cunoştinţă de cauză poţi decide ce este mai bine pentru tine.

  Poţi alege între testarea confidenţială şi cea anonimă.
  Testarea confidenţială este nominală - adică ţi se cere numele - dar garantează păstrarea secretului în privinţa identităţii tale. Rezultatul testului îţi va fi comunicat numai personal, iar în cazul în care rezultatul este "HIV pozitiv" poţi beneficia de trimitere către centrele specializate de îngrijire şi tratament.

  În cazul testării anonime, nu este necesară dezvăluirea numelui. Proba de sânge poate fi însoţită de un cod numeric sau o parolă, iar în acest caz rezultatul testării îţi va fi comunicat personal, dar nu poţi beneficia de trimitere către centrele specializate de îngrijire şi tratament.

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Grup de Discutii!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.