• webbie webbie

  Quick link: #post318

   

  La inceput


  "Homosexualitate” este un termen mai mult clinic. Cei mai multi barbati homosexuali prefera sa li sespuna “gay” iar cele mai multe femei prefera sa li se spuna “lesbiene”. Multe prejudecati impotrivapersoanelor gay, lesbiene sau bisexuale vin din lipsa de informatii si din frica de necunoscut. Aici putetigasi informatii obiective despre homosexualitate.


  Ce este homosexualitatea?


  Homosexualitatea este capacitatea de a simti iubire,afectiune si atractie sexuala pentru o persoana deacelasi sex. Heterosexualitatea este capacitatea de a simti iubire, afectiune si atractie sexuala pentru opersoana de alt sex, iar bisexualitatea este capacitatea de a simti aceste lucruri pentru cineva care poateapartine sexului feminin sau masculin.


  Ce anume cauzeaza homosexualitatea?


  Probabil intrebarea corecta este de fapt “Ce anume cauzeaza orientarea sexuala (adicaheterosexualitatea, bisexualitatea, homosexualitatea?”. Factorii care determina orientarea sexuala suntcomplecsi. Pana in acest moment, cercetarea stiintifica nu a reusit sa stabileasca cu precizie cauzeleheterosexualitatii sau ale homosexualitatii. Majoritatea oamenilor de stiinta accepta faptul ca oamenii auo sexualitate primara pe care o pot exprima in tipuri diferite de relatii: homosexuale, heterosexuale saubisexuale. Desi cauzele exacte nu sunt cunoscute, multi cercetarori au motive sa creada ca orientareasexuala este formata inainte de nastere sau imediat dupa. Desi aceste inclinatii de baza nu suntobservabile inca multi ani, odata ce ele se stabilesc, in general ele nu se modifica in mod semnificativ.


  Cati homosexuali exista?


  Chiar daca nu ne dam seama de asta, majoritatea oamenilor cunosc pe cineva care este gay sau lesbiana, fara sa stie exact cine. Institutul de cercetare Kinsey a realizat cel mai mare studiu al sexualitatiumane intre 1940 si 1960, care a stabilit ca aproximativ 10% din populatie sunt gay, lesbiene saubisexuali. Unii oameni de stiinta considera ca acest numar este fie prea mare, fie prea mic, dar esteaproape sigur sa concluzionam ca persoanele gay formeaza o minoritate semnificativa. Majoritateapersoanelor gay nu isi declara orientarea sexuala fata de persoanele din jur, cu exceptia, poate, aprietenilor celor mai apropiati.

  Cand isi dau seama prima oara persoanele gay de orientarea lor?


  Nu exista o varsta anume cand o persoana isi da seama ca e gay sau lesbiana. Unii isi dau seama inadolescenta. Cu toate acestea, din cauza presiunilor sociale de a fi heterosexual, de a se potrivi cumajoritatea, unii nu isi dau seama ca nu li se potriveste stilul de viata specific persoanelor heterosexualedecat mai tirziu, uneori chiar si dupa ce au fost casatoriti timp de mai multi ani.


  Cum stie cineva ca este gay, lesbiana, bisexual sau transgender?


  Nu este nevoie ca cineva sa aiba o viata sexuala activa ca sa isi dea seama de orientarea sa sexuala –pentru ca aceasta cuprinde emotii si sentimente care sunt parte din identitatea oricui.Unii spun ca s-au simtit “diferit” sau au stiut ca sunt atrasi de persoane de acelasi sex cu al lor de lao varsta foarte timpurie. Unele persoane transgender vorbesc despre faptul ca au simtit de la varstatimpurie ca cine erau ei cu adevarat nu se potrivea cu sexul lor biologic sau cu asteptarile sociale alecelor din jur. Altii nu isi dau seama de orientarea lor sexuala decat in adolescenta sau cand sunt adulti.Desi exista unele persoane care au diverse experiente sexuale cu diverse sexe de dragul incercarii,cineva care a ajuns pana in punctul in care le marturiseste parintilor sau familiei ca este gay nu estegenul care sa treaca doar printr-o faza. E foarte probabil ca s-a gandit indelung si a meditat asupra aceea ce simte si intelege in legatura cu orientarea sa sexuala.Asa ca, daca va intrebati “sigur e gay?” raspunsul este aproape intotdeauna afirmativ. Sa ii spui cuiva caesti gay implica infrangerea mai multor stereotipuri negative si asumarea unui risc considerabil. Aceastainseamna ca nimeni nu va face acest pas in graba sau cu neseriozitate.


  Poti sa iti dai seama daca cineva este gay sau lesbiana dupa cum arata?


  Nu. Persoanele gay sunt tot la fel de diverse in ceea ce priveste felul cum se imbraca, cum gesticuleaza,cum vorbesc, ca persoanele heterosexuale. In ciuda acestei diversitati, exista multe stereotipuri despre barbati gay cum ca acestia sunt efeminati sau se travestesc; sau despre o femeie lesbiana care estemasculina. Desi exista unele persoane gay care adopta aceste stiluri, de fapt majoritatea covarsitoarea persoanelor gay si lesbiene nu se conformeaza acestor stereotipuri, si orientarea lor sexuala esteinvizibila pentru ceilalti. Ii putem “observa” doar pe cei care se conformeaza stereotipurilor noastre.
  Persoanele care se imbraca in hainele tipic atribuite celuilalt sex practica ceea ce se numeste travesti.Majoritatea persoanelor care practica travesti-ul sunt de fapt heterosexuali.


  Persoanele gay si lesbiene vor sa aiba sexul opus?


  Nu. Persoanele lesbiene si gay nu doresc sa aiba sexul opus. In cadrul comunitatii gay, asa ca si incadrul persoanelor heterosexuale, exista oameni care renunta la rolurile stereotipice sau traditionale, darasta nu inseamna ca vor sa aiba sexul celalalt.
  Unii oameni confunda homosexualitatea cu transsexualitatea. O persoana transsexuala este o persoanacare doreste sa aiba sexul celalalt. Acestea simt foarte puternic ca nu au trupul (si organele genitale)potrivite pentru felul in care se identifica si simt ca ar trebui sa fie de sexul opus. Destul de putine dintreacestea sunt de fapt gay sau lesbiene.
  Este homosexualitatea o boala?Mai multe studii arata ca orientarea sexuala nu are legatura cu stabilitatea mentala sau emotionala aoamenilor. Intr-un studiu de cercetare important, specialistii in sanatate mintala nu au putut sa distingaintre homosexuali si heterosexuali la indici de functionalitate, stabilitate si creativitate. In 1973, AsociatiaPsihiatrilor Americani a inlaturat homosexualitatea din lista oficiala a tulburarilor si bolilor mintale. In 1975,Asociatia Psihologilor Americani a adoptat o rezolutie similara. De asemenea, Organizatia Mondiala aSanatatii a sters homosexualitatea din lista bolilor recunoscute. Asociatia Psihologilor din Romania afacut acelasi lucru.


  Este homosexualitatea imorala?


  Multe traditii religioase au predicat ca homosexualitatea este imorala. Aceasta judecata se bazeazain principal pe cateva pasaje izolate regasite in biblie. De-a lungul istoriei, pasaje din biblie au fost folosite in afara contextului lor pentru a justifica realitati ca sclavia, statutul inferior al femeii si persecutiaminoritatilor religioase. Mai recent, multi teologi au inceput sa examineze relatiile sexuale interumanedin perspectiva iubirii, sprijinului reciproc, dedicarii si responsabilitatea partenerilor unul pentru altul, maidegraba decat sexul specific al persoanelor implicate in relatie. In prezent, exista multe grupari religioasepentru persoane gay si lesbiene, si comunitati religioase care ii accepta in mijlocul lor pe acestia.


  Este homosexualitatea ceva nenatural?


  Fiecare cultura defineste ce este “normal” sau “natural” in contextul sau propriu si aceste definitiidifera foarte mult. Istoricii ne confirma faptul ca homosexualitatea a existat dintotdeauna. Antropologiiraporteaza ca lesbienele si barbatii gay au facut parte din toate culturile, iar in multe culturi bisexualitateaera o norma sociala, iar in unele societati, homosexualitatea este ceva comun. Persoanele gay silesbiene fac parte din toate categoriile socio-economice, au orice nivel educational, si apartin tuturorraselor. Se spune deseori ca homosexualitatea nu este naturala pentru ca scopul relatiilor sexuale estereproducerea. De fapt, majoritatea contactelor sexuale intre heterosexuali nu au scopul de a procrea.Totodata, relatiile intre oameni, atat cele homosexuale, cat si cele heterosexuale, constau in ceva multmai mult decat doar contacte sexuale. Identitatea homosexuala implica, in acelasi timp, si implicaresentimentala si emotionala fata de persoane de acelasi sex, dar si, de multe ori, implicarea intr-ocomunitate de persoane.


  Se pot schimba homosexualii in heterosexuali?


  Deoarece homosexualitatea nu este o alegere, nu, nu poti schimba pe cineva care este homosexual.Homosexualitatea nu este o boala si deci nu poate fi vindecata.Exista organizatii religioase sau de alt fel care pretind ca persoanele gay se pot schimba prin asanumitele programe sau terapii reparative sau de conversie. Asociatia Psihologica Americana a afirmat caexista dovezi stiintifice care indica in mod clar ca terapia de conversie sau reparativa nu functioneaza sichiar produce daune la nivel psihologic.Programe care cuprind marturii din partea unor persoane pretinzand ca au fost gay si s-au schimbatnu sunt bazate pe dovezi stiintifice. Nici un studiu de cercetare pe termen lung nu a putut demonstraschimbari in persoane gay; toate marturiile cuprinse in aceste programe se bazeaza exclusiv pe schimbari momentane de comportament, dar nu pe schimbari efective de identitate personala si atractie erotica.


  Persoanele gay si lesbiene pot avea relatii pe termen lung?


  Da, aceste relatii pe termen lung sunt frecvente. Exista, totusi, o greutate in plus fata de relatiileheterosexuale, si anume faptul ca societatea si majoritatea familiilor nu accepta homosexualitatea.Aceasta lipsa de acceptare reprezinta o greutate in plus a relatiilor gay sau lesbiene, pe langa greutatilecomune oricaror relatii.


  Ar trebui sa li se interzica persoanelor gay sa aiba anumite profesii?


  Orientarea sexuala nu afecteaza calificarile profesionale ale cuiva. Din nefericire, unii cred ca persoanelegay sau lesbiene nu ar trebui sa poata fi profesori, parinti adoptivi, soldati, consilieri, lideri religiosi saupolitisti. Le este teama ca persoanele gay ar fi iresponsabile din punct de vedere sexual si nu ar fi demnide incredere in aceeasi masura ca heterosexualii. (De fapt, este dovedit stiintific faptul ca majoritateacelor care molesteaza copii sunt mai degraba heterosexuali.) Aceste conceptii, la fel ca si cele carediscrimineaza pe baza diferentelor de rasa, etnie, religie, abilitate fizica sau sex, provin din prejudecati silipsa de informatii.


  De ce se afiseaza persoanele gay si lesbiene?


  Persoanele gay sunt acuzate adesea de faptul ca “se afiseaza” (participa la marsuri pentru drepturi,parade, scriu si vorbesc despre homosexualitate, se tin de mana pe strada, etc). Cultura noastra ne facesa credem ca singurul mod semi-acceptabil in care poti sa fii gay sau lesbiana este sa taci din gura si safii invizibil. Orice deschidere despre identitatea gay a cuiva este etichetata ca fiind “afisare”, un afrontin fata celorlalti. Daca e sa privim lucrurile altfel, heterosexualitatea, desi este mult mai “afisata”, nu eacuzata niciodata de asta (reclame, filme, literatura, arta, versurile cantecelor, practici institutionalizateprecum beneficii pentru cuplurile casatorite sau dreptul de a-si vizita partenerul la spital, etc).Heterosexualii nu sunt criticati niciodata pentru ca vorbesc despre viata lor de cuplu sau pentru ca isimanifesta afectiunea in public.


  In societatea noastra, prezumtia de heterosexualitate este asa de puternica incat oricine este in modautomat considerat heterosexual daca nu isi afirma orientarea homosexuala sau bisexuala. Cand estietichetat in mod gresit, afirmarea intr-o masura mai mica sau mai mare este de multe ori o necesitate.


  Copiii cu parinti gay devin si ei gay?


  Mai multe cercetari au aratat ca nu exista o probabilitate mai mare ca fiii sau fiicele parintilor gay sadevina ei insisi gay, fata de copiii cu parinti heterosexuali. Parintii gay sunt la fel de buni parinti capersoanele heterosexuale. Cei mai multi gay sau lesbiene au avut la randul lor parinti heterosexuali. Dince in ce mai putini copii cresc in modelul clasic nuclear de familie cu doi parinti, heterosexuali. Familiile gay sunt doar unul din multiplele tipuri de familii existente.


  Homosexualii raspandesc SIDA?


  Nu. SIDA este transmisa de virusul HIV. Exista comunitati care sunt mai afectate de acest sindrom, daroricine practica sexul neprotejat sau foloseste ace la comun daca isi injecteaza droguri este la risc deinfectare. In realitate, comunitatea gay este aceea care a reusit sa inspire natiunea americana sa inceapasa se ocupe de aceasta boala.


  Ce inseamna homofobie?


  Homofobia este frica irationala, dezgustul sau ura fata de persoanele gay, lesbiene sau bisexuale, saufata de atractia homosexuala pe care o resimte chiar acea persoana. Homofobia are drept urmari: fricade a fi asociat cu persoanele gay, frica de a fi etichetat ca fiind gay, frica de a infrunta ceea ce estegeneral acceptat; frica de a cunoaste si de a putea fi prieten cu 10% din populatia lumii.

  Extras si adaptat din "Straight Talk about Homosexuality" by Diversity Works, Inc, si din “Someone I knowis gay”, PFLAF, community,pflag.org

 • vipfinutul vipfinutul

  Quick link: #post319

   

  Trebuie mai multe dezbateri pe aceste intrebari interesante, nu stiu cine a raspuns la ele dar consider ca mai trebuiesc dezbatute...............

 • luc_axel luc_axel

  Quick link: #post331

   

  :) Am degete de macho man... Mith Busted!!!!

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii Grup de Discutii!


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.