Sifilis

Sifilis

Enciclopedia ITS
12 Iunie 2011, 19:46
1836 persoane au vazut acest articol inaintea ta
Fii primul utilizator care considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

CE ESTE SIFILISUL?
Sifilisul este o infectie cu transmisie sexuala (ITS) cauzata de o bacterie numita Treponema Pallidum. Aceasta poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contact fizic in timpul actului sexual vagina, anal sau oral. Infectiile cu sifilis sunt tratabile si vindecabile cu antibiotice.

DE CE SA TE INGRIJOREZE SIFILISUL?
Sifilisul ramas netratat poate duce la leziuni ale organelor, incluzand afectarea creierului si in unele cazuri ducand la moartea persoanei infectate. De asemenea, sifilisul faciliteaza infectarea cu HIV atat in a contacta cat si a infecta pe altii. Statistici recente arata ca la persoanele care sunt infectate de HIV, sifilisul poate sa creasca in mod dramatic incarcatura virala si in unele cazuri sa provoace o caderea a numarului CD4. Aceasta crestere poate fi rezolvata prin tratarea sifilisului.

CARE SUNT SIMPTOMELE?
Infectia cu sifilis are patru etape, numite primar, secundar, latent si tertiar (tarziu)

// Sifilis primar

Simptomele apar de obicei de la 2 la 12 saptamani dupa expunere. Primul semn este de cele mai multe ori o leziune a pielii (sancru). Pot aparea un numar mai mare de sancre sau uneori pot fi nedetectate, in cazul in care acestea se formeaza in interiorul anusului. Sancrele pot aparea pe scrot, penis, anus sau chiar in gura. Acestea nu sunt de obicei dureroase. Leziunile vor disparea dupa cateva saptamani fara tratament, insa infectia va persista.

// Sifilis secundar 
Majoritatea persoanelor ajunge la sifilis secundar vor remarca o iritatie a pielii acoperindu-le corpul, intre 4 si 12 saptamani de la infectare. Atributele de identificare ale acestei iritatii sunt prezenta pe podul palmei si pe talpile picioarelor. De cele mai multe ori nu este insotita de mancarime. Alte simptome uzuale ale sifilisului secundar sunt glande umflate in diverse zone ale corpului, febra, oboseala, pierderi de par, pierderi in greutate si dureri de cap. Datorita faptului ca aceste simptome sunt destul de uzuale altor afectiuni de sanatate, sifilisul a fost numit "marele imitator".                                                                                                                        
Alte simptome in timpul fazei de sifilis secundar sunt leziunile de piele specifice sifilisului si pete albe (condylomata lata si pete ale mucoasei). Aceste leziuni si pete sunt extrem de contagioase si pot aparea in zone moi ale corpului cum ar fi in gura, pe laturile limbii, in anus etc.                                         
Sifilisul secundar prezinta simptome undeva intre o luna si trei luni de la infectare, insa uneori acestea dureaza mai mult, in anumite cazuri ramanand prezente si disparand doar dupa un an sau doi. Insa chiar si dupa ce simptomele sifilisului secundar dispar, daca acesta este lasat netratat, infectia continua sa ramana prezenta in organism.

// Sifilisul latent
Sifilisul latent nu are deloc simptome. Infectia poate fi detectata doar prin test de sange. Daca este lasat netratat, sifilisul latent poate ramane toata viata in organism. Majoritatea persoanelor cu sifilis latent nu vor avea niciodata probleme serioase insa unii progreseaza spre ultimul stadiu, sifilis tertiar.

// Sifilisul tertiar (tarziu)
Aproximativ o treime din persoanele care raman netratate de sifilis vor avea o deteriorare majora a organelor interne si ale sistemelor corpului. Sifilisul tertiar apare intre un an si 50 de ani de la infectare, in majoritatea cazurilor acest stadiu aparand in mai putin de 20 de ani de la infectare. Creierul, inima, ficatul si oasele sunt cele mai des afectate in acest stadiu. Sifilisul tertiar poate provoca paralizie, probleme mentale, orbire, pierderea auzului, insuficienta cardiaca si chiar moartea.

CUM ESTE SIFILISUL TRATAT?
Injectiile cu penicilina pot vindeca sifilisul. Daca esti alergic la penicilina, exista si alte antibiotice ca alternativa. O alternativa uzuala este antibioticul doxiciclina, fiind atat sigur, cat si eficient. Alta alternativa este azitromicina, desi nu este considerat o medicatie specifica pentru sifilis.
Desi simptomele pot disparea complet dupa tratament, exista posibilitatea ca primul tratament sa nu vindece in totalitate infectia. Este foarte important sa se repete testarea pentru sifilis, pentru a fi siguri ca acesta este vindecat in totalitate. In majoritatea cazurilor, se recomanda repetarea testarii la o saptamana dupa tratament, iar apoi la fiecare cateva luni, pe parcursul urmatorului an.

CE POT FACE DACA AM SIFILIS?
Partenerul sau partenerii tai sexuali trebuie sa fie examinati si sa urmeze tratamentul de asemenea. Altfel, este posibil ca acestia sa te infecteze din nou, atat pe tine, cat si pe altii. Este de asemenea important sa discuti cu partenerul sau partenerii tai despre a avea grija de sanatatea comunitatii, din punct de vedere al infectiilor cu transmitere sexuala. Pana la confirmarea de catre medic al vindecarii complete, este necesara abstinenta, pentru a te asigura ca nu raspandesti si altora infectia pe cale orala, anala sau vaginala.

CUM SA MA FERESC DE A MA INFECTA CU SIFILIS?
Riscul infectarii cu sifilis este direct proportional cu numarul partenerilor sexuali pe care ii ai. Cu cat mai multi parteneri, cu atat mai mare este riscul de a te infecta. Reducarea numarului de persoane cu care faci sex este o cale de a reduce riscul infectiei cu siflis.
Abstinenta este singura cale complet sigura de a te infecta cu ITSuri. Daca ai o viata sexuala activa, utilizarea prezervativelor in mod constant atat pentru sex oral, anal sau vaginal. De asemenea este necesara testarea pentru principalele ITSuri in mod periodic, cel putin o data la sase luni, cu exceptia cazului in care esti monogam atat tu, cat si partenerul tau. Sifilisul, cat si celelalte ITSuri bacteriene pot fi vindecate in masura in care sunt corect diagnosticate si se urmeaza corect tratamentul.

 
;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.