HPV Human Pappiloma Virus

HPV Human Pappiloma Virus

Enciclopedia ITS
8 Iunie 2011, 21:20
1673 persoane au vazut acest articol inaintea ta
Fii primul utilizator care considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

CE ESTE HPV?
HPV este virusul care provoaca aparitia negilor genitali si anali, fiind de asemenea numit si condyloma. Acelasi virus poate de asemenea cauza si cancer cervical si anal. Exista in prezent peste 100 de tipuri de HPV cunoscute. Virusul poate cauza aparitia si formarea unor umflaturi asemanatoare unui neg atat in zona penisului cat si in jurul rectului. Virusul este contagios si de transmite prin contact piele pe piele, de la o persoana la alta in timpul actului sexual. Negii cauzati de HPV nu sunt asemanatori cu cei uzuali intalniti pe maini si picioare, motiv pentru care un fiecare dintre tipurile de negi nu poate fi transmis de la o zona a corpului (maini sau picioare) catre alta (zona genitala).
HPV este considerata a fi cel mai intalnit ITS din Statele Unite. Persoanele care fac sex neprotejat cu mai mult de 2 parteneri in timpul vietii lor este posibil sa fi fost deja expusi la acest virus. De asemenea este posibil ca expunerea la virus sa se fi produs cu luni sau poate chiar ani inainte de aparitia negilor, sau exista de asemenea posibilitatea ca nici o simptoma sa nu fie vizibila dupa expunere.

CATE PERSOANE SUNT INFECTATE?
Dupa cum am mentionat si mai devreme, HPV este considerat a fi cel mai intalnit ITS din SUA. Un studiu arata ca estimativ 95% dintre barbatii gay infectati cu HIV si aproxmativ 65% dintre cei seronegativi a HPV in canalele anale sau in zona de piele ce inconjoara anusul. Prezenta HPV este deterinata doar in prezenta unui test de laborator, motiv pentru care este aproape imposibil sa se deternine o cifra exacta a persoanelor infectate.

DE CE SA TE INGRIJOREZE?
Exista multe tipuri de HPV, dintre care unele sunt inofensive, in special cele care cauzeaza negii externi ce pot fi vazuti cu ochiul liber. Exista cateva tipuri, clasificate ca fiind cu grad inalt de risc, care pot cauza schimbari in structura celulelor anale si pot duce la cancer. Autoritatile pentru sanatate recomanda testarea anuala pentru acest ITS anual pentur toti barbatii gay sau bisexuali cu o viata sexuala activa.

CARE SUNT SIMPTOMELE?
Nu toata lumea care are virusul va avea si negi vizibili. Acesti negi pot aparea si intr-o forma putin crescuta, pot fi plati sau greu vizibili pentru a face diferenta fata de pielea normala. De asemenea pot aparea unul singur sau in grupuri, mai mici sau mai mari. Unii sunt de culoarea pielii, existand insa si tipuri de negi care se coloreaza inspre alb. In general prezenta negilor nu cauzeaza nici mancarime nici arsuri.
Anumite tipuri de negi genitali sunt atat de mici incat sunt aproape imposibil de detectat cu ochiul liber. Acesti negi sunt numiti "HPV subclinic". Aceasta inseamna ca o persoana poate fi infectata fara sa stie ca are tipul sau tipurile de HPV care cauzeaza aparitia negilor.

CUM SE FACE TESTUL PENTRU HPV?
O examinare completa pentru HPV include o parcurgere sumara a istoricului sexual si examinarea tuturor simptomelor ce ar fi putut fi prezente. Uneori, negii sunt extrem de mici si imposibil de detectat cu ochiul liber, chiar si pentru un medic cu experienta. De asemenea este dificil de facut diferenta intre negii genitali si umflaturi normale din zona genitala. Uneori pentru detectarea prezentei negilor genitali medicii pot recurge la un aparat de marit imaginea, de tipul unei lupe, numit colposcop pentru a putea vedea negii foarte mici. O biopsie nu este necesara pentru a determina diagnosticarea negilor. Se recurge la biopsie in general doar daca umflatura este decolorata sau cu un aspect total anormal.
Anumiti medici de laborator folosesc acid acetic (otet) aplicat pe zona genitala pentru a verifica prezenta negilor. Acesta ar determina ca toti negii prezenti sa se coloreze in alb, fiind mult mai usor de reperat, mai ales prin intermediul colposcopului. Cu toate acestea, otetul poate uneori sa faca si umflaturile normale sa se coloreze, facand ca aceasta metoda de diagnosticare sa nu fie exacta.
In prezent nu exista teste de sange disponibile care sa ateste prezenta HPV.

CUM SE POATE VINDECA HPV?
Pentru moment nu exista un tratament care sa vindece HPV. Odata infectat, virusul poate ramane in organismul tau pentru totdeauna. Tratarea negilor in sine poate reduce riscul transmiterii catre alti parteneri care nu au mai fost expusi tipului de HPV pe care il porti.
Exista cateva optiuni de tratare pentru a indeparta negii. Scopul oricarui tratament este de a indeparta anumite simptome deranjante. Nu exista un tratament care sa functioneze foarte bine pentru toate cazurile. In momentul luarii deciziei asupra optiunii de tratament trebuie luat in considerare marimea, localizarea si numarul negilor, schimbarile petrecute recent in ce priveste negii, preferinta ta, costul tratamentului, accesibilitatea, efectele adverse si desigur propria experienta a medicului care decide cea mai buna cale de a actiona. Anumite tratamente sunt realizate in cadrul unei clinici sau in cabinetul medicului, altele constau in creme prescrise si aplicate acasa.

Tratamentele realizate la cabinetul medical pot include:

  • Crioterapie: Asta presupune inghetarea negilor cu nitrogen lichid.
  • Podophyllin: Un amestec chimic pentru a scapa de negi. Aceasta este cea mai veche dintre metode si foarte putin utilizata in ziua de azi.
  • TCA (acid trichloracetic): Alt preparat chimic aplicat pe suprafata negilor.
  • Indepartarea chirurgicala a negilor: Aceasta are avantajul indepartarii prin taiere a negilor intr-o singura vizita la doctor.
  • Electrocauterizarea: Arderea negilor cu ajutorul curentului electric.
  • Terapie cu laser: Utilzarea luminii amplificate pentru a distruge negul. Aceasta metoda este aleasa pentru negi foarte mari sau intinsi pe suprafete mari, in special cazurile in care celelalte metode de tratament nu au dat rezultatul scontat. Terapia cu laser poate fi foarte scumpa si in general nu este disponibila in cadrul oricarei clinici.


Creme prescrise pentru tratamentul la domiciliu:

  • Crema Imiquimod (Aldara): Un tratament aplicat de unul singur pentru negii genitali externi. Desi destul de scumpa, este foarte usor de folosit si nu prezinta nici un risc. Aldara stimuleaza sistemul imunitar pentru a lupta cu HPV.
  • Podofilox crema sau gel (Condylox): Un tratament aplicat de unul singur care distruge tesutul negilor genitali externi. Nu este un tratament costisitor, usor de folosit si fara riscuri. Perioada de tratament este de aproximativ patru saptamani.

IMPORTANT: Tratamentele pentru negi obisnuiti si disponibile fara reteta nu ar trebui folosite in zona genitala. Aceste creme nu au fost testate si nu ofera nici o garantie nici pentru eficienta lor si nici pentru siguranta.

CE POT FACE DACA AM HPV?
Unele persoane au doar o singura eruptie de negi, la altele existand riscul reaparitiei in timp. Negii genitali au cea mai mare rata de transmisie in momentul in care negii sunt vizibili efectiv, insa uneori acestia sunt suficient de mici pentru a nu putea fi vizibili cu ochiul liber. Nu sunt disponibile foarte multe date privind transmiterea virusului in cazul negilor subclinici catre partenerii de sex.
Persoanele cu o viata sexuala activa pot sa isi consulte doctorul referitor la posiblitatea unor teste complete pentru zona anala, in cazul in care au contactat HPV si sunt preocupati de riscul unui cancer anal.

CE SE POATE FACE PENTRU A PREVENI INFECTIA CU HPV?
Abstinenta este singura cale absoluta de a evita infectarea cu HPV si oricare alt ITS. Cu toate acestea, daca ai o viata sexuala activa, utilizarea prezervativului in mod constant si corect atat pentru sex anal cat si cel vaginal este recomandat ca fiind cea mai sigura cale de a ramane sanatos. Cu toate acestea, utilizarea prezervativelor doar va reduce riscul contactarii virusului de la un partener infectat, tinand cont ca infectia se transmite prin contactul cu zona negilor, iar acestia pot fi in zona din preajma anusului si a penisului, zone nu intotdeauna protejate de prezervativ. De asemenea prezervativele pot reduce considerabil riscul reaparitiei negilor si HPV pentru cei care deja au fost infectati.

;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.