CHLAMYDIA

CHLAMYDIA

Enciclopedia ITS
8 Iunie 2011, 14:31
3047 persoane au vazut acest articol inaintea ta
Fii primul utilizator care considera articolul interesant, Ce parere ai despre acest sfat?

;
 

CE ESTE CHLAMYDIA?
Chlamydia (cla-mid-i-ah) este o infecţie cu transmitere sexuală (ITS) cauzată de o bacterie numită Chlamydia trachomatis. Poate fi transmisă de la o persoană la alta în timpul actului sexual (vaginal sau anal) în momentul în care membranele mucoase ale unei persoane intră în contact cu secreţiile vaginale sau cu sperma unei persoane infectate. Poate fi transmisă chiar şi fară introducerea completă a penisului în vagin sau anus. Există o posibilitate mai scăzută, deşi mai puţin probabil, de transmitere prin sex oral, ducând la infectarea gâtului. Infecţiile cu chlamydia sunt tratabile şi vindecabile prin antibiotice.

CÂTE PERSOANE SUNT INFECTATE?
Chlamydia este cea mai frecvent raportată infecţie cu transmitere sexuală cazată de o bacterie din Statele Unite. În 2003, existau aproximativ 3500 cazuri noi de infecţie cu chlamydia doar în San Francisco. Această rată a rămas constantă încă din 2002 şi este mai mare decât rata de infectare pentru Los Angeles şi California luate la un loc. În San Francisco bărbaţii gay şi tinerele afroamericane între 15 şi 19 ani constituie cea mai importantă categorie de risc pentru infectare cu chlamydia.

DE CE SĂ TE ÎNGRIJOREZE O INFECŢIE?
În cazul bărbaţilor, infecţiile netratate cu chlamydia pot duce la prostatită (inflamaţia glandei prostate), cicatrici uretrale, infertilitate sau epididimită (inflamaţia structurii de forma unui cordon de la baza testiculelor).
Dacă eşti infectat HIV şi ai chlamydia, ţesuturile genitale inflamate conţin o cantitate foarte concentrată de virus, cauzând o creştere cu de 8 până la 10 ori de HIV în secreţiile vaginale sau spermă. Dacă eşti seronegativ dar ai chlamydia, celulele sistemului imunitar sunt susceptibile virusului HIV, în cazul în care partenerul tău este infectat sau purtător al virusului. Chlamydia rectală poate spori şansa unei infectări HIV cu de 10 până la 20 de ori.

CARE SUNT SIMPTOMELE?
Simptomele de obicei apar între una şi trei săptămâni de la infectare, însă dispar de la sine, chiar şi în cazul în care acestea au rămas netratate. Multe persoane infectate cu chlamydia nu au avut nici un fel de simtpomă.
Bărbaţii pot remarca scurgeri din capul penisului sau din anus, durere sau mâncărimi în zona capului penisului, şi sau dureri asociate urinării. 50% dintre bărbaţii infectaţi nu au experimentat nici un fel de simptome.

ÎN CE CONSTĂ TESTAREA PENTRU CHLAMYDIA?
O examinare completă pentru chlamydia include un istoric sexual, examinarea tuturor simptomelor ce ar fi putut apărea, precum şi testarea unei mostre de secreţie genitală recoltată cu un beţişor cu vată. De asemenea, există şi un test pentru chlamydia ce poate fi executat pe o mostră de urină. Testele efective ce urmează a fi efectuate sunt cele care decid unde trebuie să mergi după examinare. În general orice clinică pe care o frecventezi uzual îţi poate pune la dispoziţie o testare pentru chlamydia.
Anumiţi furnizori de servicii de testare recomandă ca testarea pentru chlamydia să fie însoţită de o testare pentru gonoree în acelaşi timp. Este bine să discuţi cu medicii de la clinică despre opţiunile pe care le ai în momentul testării.

CUM SE TRATEAZĂ CHLAMYDIA?
Antibioticele vindecă chlamydia. Este extrem de important să iei toate pilulele prescrise chiar şi dacă te simţi mult mai bine, pentru a te asigura că bacteria a fost complet eliminată din organismul tău.

CE SĂ FAC DACĂ SUNT INFECTAT CU CHLAMYDIA?
Partenerii tăi de sex trebuie să fie testaţi şi la nevoie trataţi de asemenea deoarece altfel te pot reinfecta atât pe tine, dar pot transmite infecţia mai departe. Trebuie să te abţii de la sex o săptămână din momentul începerii tratamentului cu antibiotice. Dacă simptomele persistă şi după încheierea tratamentului, este important să te întorci la clinică pentru un control.
Odată infecţia tratată şi vindecată, există posibilitatea să te reinfectezi dacă eşti expus bacteriei din nou.

CUM SĂ MĂ PROTEJEZ ÎMPOTRIVA UNEI INFECŢII?
Riscul de a te infecta cu chlamydia este direct proporţional cu numărul partenerilor de sex pe care îi ai: cu cât mai mulţi parteneri, cu atât mai mare riscul de a o contacta. Astinenţa este singura cale de a evita complet o infecţie cu chlamydia sau pentru orice altă infecţie cu transmitere sexuală (ITS). Dacă ai o viaţă sexuală activă, folosirea prezervativelor în mod consistent şi mereu pentru sex oral, vaginal, anal este cea mai bună cale pentru a rămâne sănătos din punct de vedere sexual. Din moment ce chlamydia poate fi transmisă chiar şi în absenţa unei penetrări vaginale sau anale complete, este important să se folosească un prezervativ încă de la începerea actului sexual şi până la terminarea acestuia.

 

;
 

Considera informatiile interesante

Comentarii

Aboneaza-te la newsletterul sectiunii !


Daca ai descoperit o sectiune din site care nu se comporta cum trebuie sau ai o situatie care nu iti convine, aici e locul ideal pentru a ne lasa un mesaj. Incearca sa fi cat mai obiectiv si vom gasi impreuna o solutie.